Met de excuses van Henk Fraser...

29 September 2019, 00:04 uur
Sport
mainImage
Orange Pictures
Adil Auassar (links): rood

door Piet Ocks

Sparta mocht beide handen stevig dichtknijpen met de 0-0 bij Fortuna Sittard, al was in de slotfase een zege alsnog nabij. En daarom mocht Henk Fraser van een teleurstelling spreken, gezien de grootste mogelijkheid, die eerst Halil Dervisoglu liet liggen, waarna Khalid Karami verzuimde de in kansrijke positie verkerende Lars Veldkamp te bedienen.

Desondanks moest Sparta's trainer beamen dat geen enkele speler, op doelman Tim Coremans na, zijn niveau heeft gehaald. ''Maar we hebben toch niet verloren,'' sprak hij monter, ''al was dit wel een gemiste kans, ondanks de spaarzame kansen.''
''Het was heel slecht,'' vond ook Bryan Smeets, ''maar toch hadden we kunnen winnen.''

Het was dat Tim Coremans voor rust tot tweemaal toe Sparta op de been hield met goede reddingen bij een eigen inzet van Jurgen Mattheij en bij een poging van van Tesfaldet Tekie, die hij uit de bovenhoek hield. De grootste Spartaanse kansen vielen vlak voor rust. Halil Dervisoglu werd na een goede aanval via Mohamed Rayhi en Bryan Smeets in stelling gebracht, maar zijn schot ging voorlangs en Abdou Harroui zag zijn kopbal gekeerd.

Tien minuten voor tijd moest Sparta met tien man verder nadat Adil Auassar met twee keer geel voortijdig naar de kleedkamer moest. Een tweede, onnodige overtreding, die Henk Fraser niet wenste te veroordelen. ''Ik ben de laatste die hem mag bekritiseren,'' lachte hij, doelend op zijn eigen verleden als meedogenloze verdediger. ''Maar ik moet wel mijn excuses aanbieden voor deze slechte wedstrijd, al zijn we voorlopig wel een plaats gestegen met dit gelijke spel.''

Want ondanks de numerieke minderheid kwam Sparta in de slotfase niet echt meer in gevaar. Maar dat lag meer aan het onvermogen van Fortuna, dan aan Sparta's bedenkelijke optreden.

De enige averij die Sparta opliep was de blessure van Abdou Harroui, wiens arm uit de kom was geschoten, terwijl Bart Vriends eveneens met een armblessure de wedstrijd noodgedwongen moest voltooien, omdat Henk Fraser al drie keer had gewisseld.

Opstelling Sparta: Coremans, Abels, Vriends, Mattheij, Faye; Harroui (53. Karami), Smeets, Auassar, Rayhi (75. L. Duarte); Ache (63. Veldwijk), Dervisoglu.