Ik heb dat gezeur over zomer- en wintertijd de afgelopen tijd met kromme tenen aangehoord. Volgens mij is die verschuiving in zomer- en wintertijd namelijk een prima systeem. In de zomer lekker lang licht met zwoele avonden en op de winterochtend is er tenminste nog een beetje ‘op tijd’ daglicht te begroeten. Zeker aan te bevelen voor diegenen onder ons die in de winter toch al neigen naar enige depressiviteit.
Het belangrijkste argument om deze verschuiving van de klok af te schaffen is dat die verschuiving het bioritme van de mensen in de war zou brengen. ‘Het afschaffen van het systeem van zomer- en wintertijd heeft louter voordelen voor het lichaam. Het verzetten van de klok is niet goed voor onze gezondheid. Onze biologische klok raakt daardoor verward', aldus Bert van der Horst, bijzonder hoogleraar Chronobiologie en Gezondheid aan het Erasmus MC.
Nou moet ik eerst even kwijt dat ik niet eens wist dat chronobioloog zijn een baan is, maar dat terzijde.
Wat ik me wel afvraag is of alle mensen altijd precies op hetzelfde tijdstip naar bed gaan en ook weer opstaan. Bij ons varieert dat nogal eens. Door de week vlijen wij ons meestal rond een uur of half twaalf ter sponde maar in het weekeinde kan dat, vanwege bijvoorbeeld een gezellig avondje, ook weleens diep in de nacht worden. En ook het opstaan varieert. In het weekeinde toch snel altijd een stuk later dan op werkdagen. En wij hebben van die verschuiving van onze biologische klok, die dus wekelijks enkele keren plaatsvindt, maar heel weinig last.
Bovendien gaan er jaarlijks miljoenen mensen tussenuit voor een al dan niet verdiende vakantie. Gaan die soms allemaal naar Holten of naar Otterlo? Dat denk ik niet, want ook op Schiphol schijnt het in de zomermaanden nogal druk te zijn. En die vertrekkers met het vliegtuig zullen toch ook niet allemaal in dezelfde tijdzone blijven. Wie naar een ander werelddeel vliegt moet binnen één vlucht al enkele uren verschuiving in tijd kunnen dulden. En dat dan twee of drie weken later nog een keer, maar dan de andere kant op. Hoe overleven al die mensen dat dan in godsnaam?
Oké, bij dieren kan ik het nog een beetje begrijpen. Als een boer altijd om 6.00 uur in de ochtend de koeien melkt en dat wordt (op de klok) ineens 5.00 uur, dan kan ik me voorstellen dat die beste agrariër daar niet op zit te wachten. Maar als hij dat melken iedere ochtend een paar minuten opschuift, zit hij binnen een paar weken toch weer op de juiste tijd. En daar lijden die koeien dan volgens mij ook niet echt onder.
Ik zou zeggen: ‘handen af van de verschuiving tussen zomer- en wintertijd’. ‘Leave well enough alone’, zoals de Engelstaligen het zo treffend kunnen verwoorden.
Tenenkrommende discussie over zomer- en wintertijd
7 October 2018, 13:21 uur
Columns