Feyenoord City: niet doen! Terug naar Reddekuip

3 October 2018, 21:10 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De ontwikkeling van Feyenoord City verkeert in een aanhoudende staat van dualisme tussen bouwbelangen, gebiedsbelangen en de jaarlijkse race van Feyenoord om mee te doen in de Champions League en er dan ook nog wat van te bakken.
Een geldrace.
Maar toch werelden van verschil!
Het bouw(ers)belang is voor het grote publiek het meest onzichtbare facet. Daar moet men insider voor zijn. Dat was ik tot pakweg tien jaar terug toen de eerste behoefte aan de vervolgrenovatie van 1994 de kop opstak. Ik zag na mijn vertrek van afstand meteen de lijntjes lopen. Nu ben ik het zicht kwijt, maar nepotisme is des mensen.

Dat het nu langzaam maar zeker begint te knetteren bij Feyenoord over het huis waarin men moetgaan wonen, komt ook door het gebiedsbelang.
Dat is overigens een belang dat niets met Feyenoord te maken heeft. De gemeente wil belangrijke delen van het verpauperde Zuid weer aantrekkelijk maken. Daar vallen ook Feijenoord (met lange ij) en de Afrikaanderwijk onder. Over het algemeen multiculturele woonwijken, die wel een verfje kunnen gebruiken.

Feyenoord City moet de verbinding worden tussen enerzijds de nieuwe duurdere moderne Veranda (recht tegenover De Kuip) en de in ontwikkeling achtergebleven gebieden rond de Oranjeboomstraat, de Beijerlandselaan en de Tweebosbuurt die voor sloop op de agenda staat.

Allemaal werelden van verschil.

Een heel enkele keer rijd ik er wel eens doorheen en moet ik denken aan Cor Veldhoen, die zijn zaak in havenkleding begon in de buurt van de Nassauhaven (Feijenoord) en aan Piet Steenbergen en Rinus Israël die aan de Polderlaan een sigarenzaak bestierden. Daar zouden ze nu niet vrolijk van worden, laat ik het netjes zeggen.

Daarom snap ik dat de rechtse politiek Zuid een facelift wil geven. Daarom snap ik ook dat Leefbaar Rotterdam zo graag het plan van Feyenoord City er - samen met D66 en de VVD - doorheen wil jassen. Gebiedsbelang. Politiek belang. En daarom krijgt Jan de Jong nu van D66 en Leefbaar een draai om z’n oren, omdat hij opkomt voor Feyenoord. Toch is dat onterecht, want Jan de Jong heeft het plan voor dat nieuwe stadion niet verzonnen.

Feyenoord is al veel eerder lekker gemaakt. Dat was onder het bewind van de voormalige directeur Eric Gudde, zelf afkomstig uit ambtenarenkringen. Hij zag Feyenoord City als het ei van Columbus. De directeur van het Stadion – ooit ook politieambtenaar – eveneens.

Maar beiden zijn van oorsprong geen zakenmensen. Wethouder Adriaan Visser evenmin. Visser is een knap bestuurder, ooit directeur van het OBR, maar altijd beheerder geweest van de portemonnee van een ander. Dat cijfert toch een beetje makkelijker.

Als ik trouwens kijk naar de portefeuilles die wethouder Visser onder zijn verantwoording heeft (Haven, Organisatie, Financiën en Grote Projecten zoals de Hoekse Lijn en Feyenoord City) dan vraag ik me wel eens af of hij niet te veel hooi op zijn vork neemt.

De VVD heeft twee sterke wethoudersposities, maar ter linker zijde is het allemaal maar een beetje fröbelwerk. Ik zie de PvdA-wethouders stoeptegeltjes leggen en de GroenLinks-wethouders een Metro besturen of een startschot geven als e-scooters wegrijden. Ze hadden Adriaan Visser kunnen ontlasten.

In elk geval is Adriaan Visser erg enthousiast over Feyenoord City en hij leunt daarbij stevig op Carl Berg, die zijn baan als topambtenaar opgaf om achter de schermen Feyenoord City te kunnen realiseren als financiële man van de N.V. Stadion. Dan denk ik: als je zo makkelijk een topbaan met een vast pensioen opzegt, moet je je toch verdomd goed gedekt voelen.

Maar los daarvan: ook Berg was ambtenaar en ambtenaren zijn nu eenmaal geen zelfstandige ondernemers en kijken zodoende heel anders tegen risico’s aan.

Visser en Vreugdenhil van Leefbaar hebben gelijk als ze zeggen: ditis het geld wat de stad voor Feyenoord over heeft in ruil voor aandelen en geen cent meer. Het Zeeuws Meisje-model staat immers vast in Het Position Paper. Afspraak is afspraak.

Maar ook Jan de Jong heeft gelijk, want Feyenoord gaat het met dié vastgelegde afspraken financieel niet redden. En die fouten zijn gemaakt vóór zijn tijd.

Feyenoord moet namelijk niet afhankelijk zijn van de exploitatie van onroerend goed. De behoefte aan kapitaal zal hierdoor alleen maar groeien. Men ziet het nu al ver voordat de eerste steen moet worden gelegd. Er wordt voor miljoenen bezuinigd. Dat is geen sterke start.

Feyenoord moet ook niet ondergebracht worden bij een nieuwe stadionorganisatie, want daarmee maakt het zich 100% afhankelijk. Zelfs de gevraagde garanties gaan daarbij niet helpen, want als er niks of weinig wordt verdiend valt er ook niks of weinig te incasseren.

Ik zou iedereen toch nog maar eens willen adviseren om opnieuw te kijken naar het plan Reddekuip en de startkosten voor Feyenoord City voor lief te nemen. Reddekuip is de helft goedkoper en je blijft in je eigen vertrouwde huis. Tot nu het beste alternatief.

Vreemd dat nooit één ambtenaar of ex-ambtenaar er serieus naar heeft willen kijken.