De wereld in het jaar 22.018

8 July 2018, 20:55 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
De wereld in het jaar 22.018

Hoe zou de wereld er over, pak ‘m beet, 20.000 jaar uitzien? Dat vroeg ik mij in een column in 2002 al eens af in een andere krant. Het leuke is dat ik het toen in mijn toekomstverwachtingen nog had over de grootte van de stapels jaargangen van kranten en tijdschriften en over de omvang van een encyclopedie in het jaar 22.002. Of over hoe groot een naslagwerkje over popmuziek van bijvoorbeeld het post-Beatles tijdperk wel niet zou zijn geworden.

Hoe achterhaald is dat nu allemaal al; slechts 16 jaar later. Want wie denkt er nu nog in stapels kranten en tijdschriften en in papieren encyclopedieën en naslagwerken? Wat wel blijft is de ongelooflijk grote hoeveelheid gegevens (data vind ik een afschuwelijk woord) en feiten die dan de revue zijn gepasseerd. Dat blijft natuurlijk wel een gegeven.

Een quizspel als Triviant zal er wel interessanter door zijn geworden maar wat te denken van die arme scholieren in 2.2018? Zo Jantje (of heet er dan niemand meer zo?), dreun jij alle presidenten van de Verenigde Staten maar eens even op; en morgen klaar hè. Of wis-, natuur- en scheikunde? Hoe veel omvattend zijn die vakken dan wel niet wanneer de ontwikkelingen op die terreinen net zo snel blijven gaan als in de afgelopen honderd jaar.

Of statistieken die nu al worden bijgehouden over bijvoorbeeld het weer of over sport. De koudste nacht was die van 23 januari 18.714 en de warmste dag in Nederland was in de zomer van het jaar 11.211. De meeste neerslag viel trouwens in het voorjaar van 2018.

Ook zijn er nu in 2018 nog wel een paar freaks die weten welke clubs sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw alle Europacups 1 en Champions Leagues hebben gewonnen. Kom daar nog maar eens om bij onze verre nazaten in 2.2018. Of EK’s en WK’s voetbal. Het meest gescoord werd er in 5318, in 12.007 (mij neemt u niet, die toernooien worden in de toekomst om de drie jaar gespeeld) vielen de meeste gele kaarten, het snelste doelpunt viel in 7887 en in 1930 was Uruguay de eerste wereldkampioen; de Uruguayaanse trainer Alberto Suppiciwas was 31 jaar en 240 dagen oud toen zijn team deze titel pakte. Toekomstige Johnnen Frederikstadt (weet je nog oudje?) zijn over 20.000 jaar tot waanzin gedreven of de suïcide nabij.

Twee dingen zijn echter wel zeker; het toernooi van 2018 is ook dan nog het toernooi met de meeste verrassingen en in 1988 won Nederland voor het eerst en voor het laatst een groot toernooi.