Zelfdodingsmiddel aangeboden op Marktplaats

14 April 2018, 10:49 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Zelfdodingsmiddel aangeboden op Marktplaats

Het omstreden zelfdodingsmiddel waarmee onlangs een jonge vrouw een einde aan haar leven maakte, is de afgelopen twee weken een aantal keer aangeboden op Marktplaats. Een woordvoerder van de verkoopwebsite bevestigt berichtgeving hierover van Omroep Brabant.

Het middel werd niet aangeboden als zelfmoordmiddel, maar als iets anders. Gebruikers meldden de advertenties bij Marktplaats. Met het oog op de ophef over het middel zijn de advertenties verwijderd, telkens binnen een dag na plaatsing. Marktplaats kan niet zien of iets is verkocht. ,,Maar we hebben niet gezien dat mensen biedingen hebben gedaan.’’

Marktplaats heeft toezichthouder NVWA om advies gevraagd. Een woordvoerder van de NVWA laat weten dat er in dit geval sprake was van een levensmiddelenadditief waarvoor bepaalde regels gelden. ,,Je mag dit niet zomaar verkopen.’’ Zo moet de handelaar geregistreerd staan als levensmiddelenbedrijf. Aan de regels werd bij deze advertenties niet voldaan, zegt de woordvoerder. ,,Het mocht dus niet op die manier worden verkocht en het is dus goed dat Marktplaats de advertenties heeft verwijderd.’’

Als middel voor euthanasie mag het niet worden aangeboden, zegt de woordvoerder van de NVWA. ,,Dat is een zaak waar de politie en het Openbaar Ministerie over gaan.’’ En als de handelaar het weer op internet aanbiedt als levensmiddelenadditief, dan kan dat reden zijn voor een inspectie, aldus de woordvoerder.

De negentienjarige Ximena uit het Brabantse Uden maakte in februari een eind aan haar leven met het middel. Ze had dat zelf op internet besteld. Premier Mark Rutte noemde het onwenselijk dat een zelfmoordpoeder in omloop is. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zei dat het Openbaar Ministerie onderzoekt of de Coöperatie Laatste Wil (CLW) betrokken was bij Ximena's zelfmoord. CLW besloot eind maart na een gesprek met het Openbaar Ministerie om haar ruim 23.000 leden definitief geen informatie meer over het middel te geven. Met die informatie moesten aangesloten 'inkoopgroepen' het middel zelf kunnen inkopen.

Bron: ANP