'Wildgroei aan zonneparken dreigt'

3 May 2018, 16:29 uur
Geld & Recht
mainImage
Digitaal Dagblad
'Wildgroei aan zonneparken dreigt'

Een complete wildgroei aan zonneparken dreigt door een gebrek aan regie bij de overgang naar duurzame energiebronnen. Daarvoor waarschuwt de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap.
In een brief aan de verantwoordelijke ministers Eric Wiebes (Economische Zaken) en Carola Schouten (Natuur) uit de vereniging haar verbijstering dat er geen groot 'masterplan' rond de energietransitie blijkt te liggen en er enkel een einddatum is die niet gehaald gaat worden. ,,De regering heeft vele adviesraden en onderzoeksinstellingen die haar met woord en daad kunnen bijstaan. Die staan echter niet ter beschikking aan de provincies en gemeenten, die nu in het duister tasten en bij gebrek aan eigen beleid schijnbaar elk plan binnen hun gebied honoreren'', stelt de vereniging.

Door het hele land worden boeren, maar ook natuurorganisaties benaderd voor zonneparken op hun land. ,,Omdat gemeenten en provincies graag meewerken aan realisatie komen de eerste parken te liggen in het natuurnetwerk of in ecologische verbindingszones en direct grenzend aan natuurreservaten, nota bene de laatste plekken waar je ze zou willen hebben.''

De vereniging pleit ervoor te zoeken naar andere bevredigende oplossingen of locaties. ,,En die zijn er zolang er nog lege platte daken, vuilnisbelten, geluidsschermen/-wallen en braakliggende gronden zijn.’’ In Nederland is volgens de vereniging geschikt dakoppervlak aanwezig voor 270 miljoen zonnepanelen, terwijl momenteel op slechts 1 procent van deze daken zonnepanelen liggen. Dit zou voldoende zijn om twee keer aan de totale elektriciteitsbehoefte van alle Nederlandse huishoudens te voldoen.

Ook in Rhoon komt een zonnepark in de buurt van de Rijsdijk, langs de A15. In maart werd het bouwbord bij de oprit naar de snelweg onthuld. De grond is eigendom van de gemeente en de aanleg van het park is in handen van de firma GroenLeven, een Nederlands bedrijf dat is gespecialiseerd in grootschalige zonne-energiecentrales.
Op het terrein met een netto-oppervlakte van circa 35.000 m2 komen bijna 16.000 zonnepanelen. Deze panelen gaan jaarlijks ongeveer 4,5 megawatt opwekken; voldoende om zo’n 1.300 huishoudens van grote stroom te voorzien. Dat is tien procent van het totaal aantal huishoudens in de gemeente Albrandswaard.
Bij de aanleg is er ook aandacht voor de omgeving. Sloten en waterpartijen zorgen voor een verantwoorde landschappelijke inpassing van het park. Een gedeelte van het park is beschikbaar voor zonnepanelen van inwoners van Albrandswaard en omgeving. De hiervoor opgerichte energiecoöperatie Energie Albrandswaard maakt gebruik van de postcoderoosregeling.

Bron: ANP