Wout van Aert wint 10e Tour-etappe

15 July 2019, 18:23 uur
Sport
mainImage
ANP
Wout van Aert

Wout van Aert heeft verrassend de tiende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Belgische wielrenner van Jumbo-Visma bleef in de 217,5 kilometer rit van Saint-Flour naar Albi de Italiaan Elia Viviani in de sprint net voor. De Australiër Caleb Ewan finishte als derde.

Voor Jumbo-Visma is het al de vierde zege deze Tour. De Nederlandse formatie won de ploegentijdrit. Mike Teunissen en Dylan Groenewegen wonnen ook een etappe.

Een groep van zes man (Tony Gallopin, Natnael Berhane, Anthony Turgis, Mads Würtz Schmidt, Odd Christian Eiking en Michael Schär) reed lange tijd voorop. Een sprint leek aanstaande, totdat de ploeg van Education First 30 kilometer voor het einde aan de kop van het peloton het tempo opvoerde. Het peloton brak in meerdere groepen uiteen.

De Nederlander Steven Kruijswijk van Jumbo-Visma miste de aansluiting niet. In het klassement steeg hij van de zevende naar de vierde plaats. De Fransman Thibaut Pinot, de Colombiaan Rigoberto Uran, de Australiër Richie Porte, de Deen Jakob Fuglsang, de Spanjaard Mikel Landa en de Italiaan Vincenzo Nibali behoorden tot de verliezers.

Kruijswijk heeft 1.27 achterstand op de Fransman Julian Alaphilippe, die de gele leiderstrui behoudt. De Brit Geraint Thomas en de Colombiaan Egan Bernal, allebei van Team Ineos, stegen respectievelijk naar de tweede en derde positie. Titelverdediger Thomas staat 1.12 achter op Alaphilippe en Bernal 1.16.

Na de Belgische titel tijdrijden en twee etappes in het Critérium du Dauphiné is het voor de 24-jarige Van Aert de vierde zege van het seizoen. De voormalige wereldkampioen veldrijden is al de derde Belg die deze Tour een rit wint. Dylan Teuns (zesde etappe) en Thomas De Gendt (achtste etappe) gingen hem voor.

Dinsdag is een rustdag in de Ronde van Frankrijk. De elfde rit gaat woensdag over 167 kilometer van Albi naar Toulouse. Dat is voorlopig de laatste kans voor de sprinters. Het peloton trekt donderdag de Pyreneeën in.