Wat zullen ze hem gaan missen: Dervişoğlui

21 September 2019, 21:24 uur
Sport
mainImage
Halil in actie

door Jan D. Swart

Halil İbrahim Dervişoğlui mag dan volgens Mario Been een mooie transfer hebben afgedwongen naar Brentford, maar het blijft voor dat ventje Britse Keukendivisie en doodzonde dat Sparta kennelijk toch niet de rijkelui in zijn midden bleek te hebben om de drie miljoen af te tikken die de Engelsen wel in hun kluis hadden.

Thuis tegen RKC zaterdag heeft Rotterdam gezien wat Sparta gaat missen als het straks 1 januari is: een leuk fenomeen. Een aanvaller op bordeelsluipers, zouden de oud-Spartanen hebben gezegd: Bentzon, Bosveld en Laseroms.

Halil İbrahim Dervişoğlui: niemand ziet hem aankomen, niemand hoort hem bellen, maar wel toeslaan. Als je dat kon droeg je boordeelsluipers.

Dervişoğlui – op tijd aanbevolen aan Martin van Geel van Feyenoord, maar de scouts en opleiders op Zuid zeiden arrogant dat ze zulke type voetballers zelf ook in huis hadden. En zo verdwijnt het leuke Turkse pleintjesvoetballertje van Rotterdam-West voor ogenschijnlijk een appel en een ei naar de buitenwijken van Londen, waar hij blij mee is, maar waar hij geen sterveling kent.

Tegen RKC was hij het mannetje in de avonturenfilm en zullen de zwaarste critici het een raadsel blijven vinden dat Dick Advocaat hem destijds redelijk over het hoofd zag, en zelfs over het hoofd bleef zien en dat het ook lang heeft geduurd voordat Henk Fraser hem erkende en in elk geval beter vond dat de veel scorende spits Veldwijk, die gewoon – als we onder elkaar heel eerlijk zijn - niet kan voetballen. Na 1 januari 2020 – als Halil Dervişoğlui – naar Londen verhuist, zal Spangen hem weer in de armen moeten sluiten. Geen vrolijk vooruitzicht.

Arm Sparta, dat in en vanuit een gekneusd tijdperk wel briljant opleidt, maar de briljantjes niet in het ouderlijk huis kan houden. Te weinig moneybody in Spartaanse kringen. Geen Van Heelsbergen-types meer kennelijk. En ook geen marketiers die naar investeerders zoeken om ze te pleasen en Sparta-minded te maken. Zonde, omdat Sparta behalve Halil İbrahim Dervişoğlui ook Ragnar Ache en Abdoulrahmane (Appie) Harroui met de dag ziet groeien en als zilverbestek zal moeten verkopen als technisch directeur Henk van Stee op commercieel vlak geen assistentie krijgt.

En dat het nodig is bleek zaterdagavond op Spangen in een sfeertje waarin iedereen die zich enigszins Spartaan voelde in een exaltatie des gemoeds van de 1-0 naar de 2-0, 3-0 en 4-0 leefde en het liefst had gezien dat er in die overheersing een uitslag was neergezet die een Belle Epoque zou zijn – terugdenkend aan de tijden dat Sparta met groot gemak op Spangen Feyenoord en Ajax versloeg.

Maar het bleef 4-0. Doelpunten van Bryan Smeets (na voorbereidend werk Dervişoğlui), van Ragnar Ache (sublieme voorzet Abdou Harrou), Dervişoğlui zelf en de vierde van Mohamed Rayi (na mooie aanval via Smeets en Harroui).