Albrandswaards Dagblad | Excelsior degradeert, RKC naar finale

Excelsior degradeert, RKC naar finale

mainImage
Teleurstelling bij Luigi Bruins na de degradatie.

Excelsior is na hekkensluiter NAC Breda de tweede ploeg die degradeert uit de eredivisie. De Rotterdamse club bleek in de halve finales van de play-offs om promotie/degradatie niet opgewassen tegen RKC Waalwijk.

De nummer zestien van de eredivisie bleef in de return op eigen veld op 1-1 steken tegen tien Brabanders. RKC had de thuiswedstrijd met 2-1 gewonnen. De nummer acht van de Keuken Kampioen Divisie speelt in de finale tegen Go Ahead Eagles, dat FC Den Bosch uitschakelde. De winnaar van het afsluitende tweeluik promoveert, met kampioen FC Twente, naar de eredivisie.

Stijn Spierings bracht RKC in de 38e minuut met een fraaie kopbal op voorsprong. Elias Már Ómarsson zorgde kort na de rust voor de gelijkmaker. Een verlenging kon Excelsior daarna niet afdwingen, ook niet nadat Spierings vanwege zijn tweede gele kaart in de zeventigste minuut naar de kant moest.

Voor Excelsior is het de achtste degradatie uit de eredivisie. De laatste keer was in 2012.

De clubleiding verraste vorig jaar zomer met de aanstelling van Adrie Poldervaart als hoofdtrainer. Hij was al 25 jaar aan de Rotterdamse club verbonden als fysiotherapeut. Mede door zijn goede werk als trainer in het amateurvoetbal besloot de directie Poldervaart door te schuiven naar de technische staf. Deze zeldzame promotie pakte niet goed uit.

Na een moeizaam verloop van de competitie besloot Poldervaart begin april de eer aan zichzelf te houden. De directie van Excelsior respecteerde zijn beslissing en stelde Ricardo Moniz aan als 'crisismanager'. De geboren Rotterdammer slaagde er in de resterende vijf duels in de reguliere competitie niet in om Excelsior buiten de play-offs te houden.

Met overwinningen in de laatste twee eredivisieduels tegen Heracles Almelo (4-5) en AZ (4-2) begon de ploeg van Moniz met een beetje vertrouwen aan de nacompetitie. De nederlaag afgelopen zondag bij RKC kwam echter onverwacht. Voor eigen publiek kon het fletse Excelsior de schade niet meer repareren.


Foto: Orange Pictures