Albrandswaards Dagblad | Botsen Rotterdam en Den Haag over vliegveld?

Botsen Rotterdam en Den Haag over vliegveld?

mainImage

Rotterdam en Den Haag lijken het niet eens te worden over de omvang van Rotterdam The Hague Airport. GroenLinks-wethouder Judith Bokhove van Rotterdam wil een groei van de luchthaven tegenhouden. Een ruime meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad steunt haar daarin. De grootste Haagse politieke partij, Groep de Mos, wil juist wel verdere groei en ziet daarom graag dat Rotterdam The Hague Airport meer vluchten gaat verwerken dan dat het nu doet.

Vorige week kondigde Bokhove aan een onderzoek te willen laten uitvoeren naar de mogelijkheden voor een kleinere luchthaven. Het verminderen van hinder zou daarvoor het belangrijkste argument zijn. In januari werd al bekend dat alle Rotterdamse politieke partijen, behalve de VVD en DENK, een krimp wel zien zitten.

Hart voor Den Haag/Groep de Mos benadrukt juist geen voorstander te zijn voor een fysieke groei van het vliegveld, wel voor het aantal vertrekkende en aankomende (zakelijke) vluchten. De coalitiepartij in Den Haag pleit voor een toename van 24% van het aantal vluchten. “Trauma- en politiehelikopters zijn van groot belang voor onze gezondheid en veiligheid en staan ook niet ter discussie. Het is echter wel buitengewoon krom dat deze noodzakelijke vliegbewegingen waar niemand invloed op heeft, ten koste gaan van (zakelijke) vluchten. Het is hoog tijd om onderscheid te maken in het vliegverkeer waar de luchthaven wel en geen invloed op heeft. Dat levert 24 procent meer commerciële vluchten op”, vindt Groep de Mos-raadslid Ralf Sluijs. Hij denkt dat zowel Rotterdam als Den Haag economisch voordeel behalen uit een toename van het aantal vluchten. Ook zou een eventuele groei volgens Sluijs goed zijn voor het aantal toeristen. 

Sluijs wil dat zijn gemeente een plek krijgt in de zogenoemde Bestuurlijke Regiegroep (BRR) van Rotterdam The Hague Airport. Hij vindt het opmerkelijk dat wethouders van Lansingerland, Schiedam en Rotterdam daarin wel zitting hebben, maar één van de naamgevers van de luchthaven, Den Haag, niet. Hij vraagt het stadsbestuur om zijn plannen serieus te overwegen en een plek te bemachtigen in de BRR. 

De Rotterdamse wethouder Judith Bokhove heeft nog niet gereageerd op de plannen van het Groep de Mos-raadslid.
Foto: Digitaal Dagblad