Week van de Toegankelijkheid in Albrandswaard

1 October 2020, 14:14 uur
Lokaal
mainImage

5 t/m 9 oktober is de week van de Toegankelijkheid. Elk jaar staat er een ander thema centraal, dit jaar ligt de focus op digitale toegankelijkheid. Door de corona-crisis vindt het leven veel meer thuis en online plaats. En ook online moeten mensen met een beperking volwaardig mee kunnen doen.

Digitale toegankelijkheid, wat is dat?
Digitale toegankelijkheid betekent dat iedereen, óók mensen met een beperking, volledig gebruik kunnen maken van websites en apps. Bijvoorbeeld mensen met een visuele of auditieve beperking of een beperkte leesvaardigheid.

Wat doet de gemeente?
Sinds 23 september moeten alle Nederlandse overheidsinstanties voldoen aan de toegankelijkheidseisen. Onze website voldoet al grotendeels. Zo is er een voorleesfunctie, kun je het kleurcontrast verhogen en zijn de pagina’s geschikt voor hulpsoftware. De gemeente is momenteel hard bezig om de puntjes op de i te zetten. Zo zorgen ze dat ook alle pdf-documenten die op de website staan toegankelijk zijn.

Wethouder Marco Goedknegt:,,Ik vind het heel belangrijk dat we ons inzetten voor een inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan doen, ook online. Als gemeente hebben wij daarin een voorbeeldfunctie. Zoals bijvoorbeeld onze gebouwen rolstoeltoegankelijk moeten zijn, zo moeten onze online dienstverleningskanalen digitaal toegankelijk zijn.”

Hoe ervaart u onze digitale dienstverlening?
Om ervoor te zorgen dat de website digitaal toegankelijk is, hebben ze deze uitvoerig laten testen door gebruikers met een beperking. Dit leverde veel waardevolle tips op. Desondanks kan het zijn dat u nog verbeterpunten opmerkt. Heeft u nog tips over www.albrandswaard.nl? Meldt dit dan via de website.