Albrandswaards Dagblad | Nissewaard sluit Bar Tops na overtreden coronaregels
mainImage

Nissewaard sluit Bar Tops na overtreden coronaregels

28 september 2020, 17:49 uur
Lokaal

Door Michael de Vogel

De gemeente Nissewaard heeft afgelopen zaterdag Bar Tops ontruimd na overtreding van de coronaregels. Volgens een medewerker van het handhavingsteam van de gemeente 'waren mensen aan het dansen' en 'werd de 1,5 meter afstand' niet in acht genomen. Gevolg: tegen sluitingstijd kwam de buitengewoon opsporingsambtenaar terug met een tiental agenten om Bar Tops te ontruimen. Hoe lang het café gesloten blijft, is niet bekend.

Eigenaar Johan van der Lee is furieus na deze, in zijn ogen, onterechte harde aanpak. ,,De opsporingsambtenaar keek door 'een klein kiertje' en zag dat het misging," zegt de uitbater van Bar Tops en Bar Spot. ,,Het is absurd dat er op deze manier wordt gehandeld door een boa van de gemeente. Ik heb aangeboden een kijkje te nemen in de zaak zelf en wilde het gesprek aangaan, maar de boa 'had genoeg gezien'. Vlak voor sluitingstijd kwam deze boa terug met ongeveer tien agenten. Aan de andere kant van de zijde van Bar Tops stonden nog eens drie wagens van de politie klaar om eventueel in te grijpen. Ik moest er zelf voor zorgen dat mijn zaak binnen vijf minuten ontruimd zou zijn, want anders zouden er sancties volgen. Daarbij zou ik, volgens de boa, ook de mensen binnen hebben ingeseind met mijn mobieltje over de komst van de boa met politie. Dat is pertinent niet waar. Na sluiting en ontruiming kwamen mijn gasten puur sterkte wensen, waarbij sommigen de hand schudden en mij een knuffel gaven uit compassie. Dat heeft dezelfde boa ook doorgebriefd naar de gemeente als 'ik lap de regels aan mijn laars'. Ik ben woest over hoe ik nu wordt weggezet en dat mijn zaak gesloten is. Het is al een moeilijke tijd, en dan ook nog eens dit, wat zwaar onterecht is."

Vorig weekend doken er op social media video's op van het uitgaangsleven in Spijkenisse, waar in bepaalde horeca-zaken niet altijd even goed de coronaregels werden nageleefd. Hierop besloot de gemeente het toezicht te verscherpen in het gehele gebied. ,,Er is inderdaad een verscherpt toezicht op meerdere cafe’s.Deze cafe’s worden na meldingen, eigen bevindingen en een waarschuwing extra gecontroleerd. Alle cafe’s worden trouwens momenteel regelmatig gecontroleerd op naleving van de coronamaatregelen," laat een woordvoerder van de gemeente weten. ,,Bar Tops heeft helaas geen verbetering laten zien en is afgelopen zaterdag gesloten. De andere zaken hebben zich wel verbeterd." Van der Lee herkent zich niet in dit verhaal. ,,Personeel speelde politieagentje, dj riep gemiddeld om de tien minuten naar de mensen om zich te houden aan de regels. Veertig zitplaatsen waren beschikbaar en bezet. Daarnaast heb ik mensen vanwege de coronasituatie moeten weigeren. In Bar Tops liepen ook twee beveiligers die mensen direct aansprak als er iets mis dreigde te gaan. Er is dus wel degelijk veel veranderd en verbeterd."

Signalen
Volgens de ondernemer is niet het naleven van de coronaregels de reden van sluiting, maar ligt daar een andere reden aan ten grondslag. ,,De desbetreffende boa en ik hebben een conflict met elkaar van nog ruim voor de periode van de corona, en ik vermoed dat hij nu op deze manier zijn bevoegdheid heeft ingezet om mij een hak te zetten," stelt Van der Lee. ,,Dat lijkt mij op zijn zachtst gezegd een vorm van machtsmisbruik. Kijk, als hij met voorbeelden kan komen waar en hoe het is misgegaan, dan kan ik mijn beveiligingscamera's terugkijken, en als het dan inderdaad fout is gegaan, dan zal ik daarin zeker kleur bekennen en mijn verantwoordelijkheid pakken. Maar hij had geen voorbeeld, en dus ben ik zwaar pissig."

Van der Lee heeft persoonlijk al eerder aangekaart bij de gemeente Nissewaard dat het op bepaalde momenten misgaat in het uitgaangsleven in zijn algemeenheid, waar de coronaregels gehandhaaft zouden moeten worden. ,,Maandenlang stuur ik signalen naar de gemeente dat er momenten zijn dat het misgaat in zijn algemeenheid. Dat onderstreep ik met foto's en video's. Tot mijn verbazing moest ik mij afgelopen week melden bij de gemeente zelf. Zij hadden mij een brief gestuurd met daarin twee meldingen van dezelfde boa: er hadden mensen buiten op mijn terras staan praten en dat er ook binnen aan een tafel drie gasten zich niet hielden aan de regels. De gemeente gaf aan het toezicht te verscherpen. Ja, en ik ben open en direct, waarbij ik zei 'ik stuur al enige tijd signalen naar jullie als gemeente. Daar gebeurt totaal niks mee. Nu wordt het toezicht verscherpt, waarna het goed kan misgaan'. En voila, het is direct raak. Toeval of niet?," Maar Van der Lee laat zich niet uit het veld slaan. ,,Nee, ik ga met alle horeca-eigenaren om de tafel om met elkaar de neuzen dezelfde kant op te hebben. Dit kan zo niet langer. De horeca is al enorm de dupe van de coronacrisis, maar als ondernemers gaan we op deze manier helemaal kapot. Ik knok puur voor mijn rechten en daar sta ik honderd procent achter."

UPDATE:

In een tweede reactie laat de woordvoerder van de gemeente weten:,,De ondernemer krijgt nog officieel te horen per brief wat de reden exacte reden van de sluiting is." Wordt vervolgd.


Foto: Bar Tops/FB