Kijvelanden weerspreekt reden vertrek van haar personeel

13 October 2022, 11:51 uur
Lokaal
mainImage

TBS-kliniek De Kijvelanden heeft donderdag alle berichten in de diverse media weersproken dat haar personeel vertrekt door wangedrag en incidenten met haar cliënten. "Er is geen sprake van leegloop van personeel uit de FPC de Kijvelanden. Er zijn altijd medewerkers die kiezen voor een carrière elders en de kliniek verlaten, maar het verloop bij FPC de Kijvelanden is vergelijkbaar met het verloop bij andere forensische zorgorganisaties," staat in de eigen online persverklaring.

Goed toegerust
"Werken in een tbs-kliniek betekent werken met een moeilijke patiëntendoelgroep met complexe problematiek. De medewerkers in de kliniek zijn goed toegerust en speciaal opgeleid om met dit type patiënten om te gaan. Zij volgen uitgebreide agressiehanteringstrainingen en oefenen regelmatig. Incidenten waarbij patiënten agressief gedrag vertonen komen echter voor, zoals in elke tbs-kliniek. Dit is inherent aan de doelgroep en hun problematiek. Fivoor heeft veel waardering voor het belangrijke en soms moeilijke werk dat medewerkers doen om de maatschappij veiliger te maken," geeft de organisatie aan.

Omgaan met incidenten
"Ondanks dat medewerkers getraind zijn om goed om te gaan met agressie, kunnen incidenten met patiënten veel impact hebben op hen. Daarom staan management en medewerkers na een incident stil bij de eventuele effecten op medewerkers. Soms wordt in samenspraak de afweging gemaakt om tijdelijk op een andere afdeling te gaan werken. Als de behandelrelatie te ernstig verstoord is door een of meerdere incidenten kan de patiënt aangemeld worden voor overplaatsing. Deze afwegingen worden zorgvuldig gemaakt met daarbij het belang van medewerkers voorop," laat zij weten. "FPC de Kijvelanden doet altijd aangifte van strafbare feiten en wij zijn daar zelfs toe verplicht. Het aantal aangiftes dat de kliniek dit jaar deed tegen patiënten met een tbs-maatregel lijkt dit jaar niet meer te worden dan in 2021. Dit jaar worden echter wel meer patiënten ook daadwerkelijk vervolgd naar aanleiding van een aangifte. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft nu meer dan voorheen het standpunt dat het hebben van een tbs-maatregel geen vrijbrief is voor het plegen van strafbare feiten en gaat vaker tot vervolging over. Ook patiënten met een tbs-maatregel moeten verantwoording voor hun handelen in de kliniek afleggen. Dit leidt regelmatig tot een nieuwe veroordeling. De kliniek onderschrijft dit standpunt van het OM van harte."