Twee weken terug ontving ik een brief. Niet van zomaar iemand, nee, van Bruno Bruins, onze kersverse minister voor Medische Zorg. Aan de hand van mijn geboortejaar (1999) was het ministerie tot de conclusie gekomen dat ik in 2018 toch wel achttien jaar oud moest zijn. En achttien zijn, dat betekent dat je belangrijke keuzes zelf mag gaan maken. Dus kreeg ik met mooie slogans als ‘een leven redden’ en ‘je hebt het in je’ het verzoek of ik donor wilde worden en zo ja, voor welke organen dan allemaal. In een keurig vakje stond alles wat je af kan staan met het verzoek de organen die je niet wenst af te staan aan te kruisen. Ik moest gelijk denken aan het type mens dat wél donor is, maar niet zijn of haar hart af wilt staan omdat dat ‘echt iets van mij is’. Dat vind ik dan weer komisch, want in welk opzicht is je hart meer van jezelf dan bijvoorbeeld je lever of je longen? Maar goed, er zal wel een of andere diepgewortelde sentimentele reden achter zitten.
Maar deze oproep van Minister Bruins bracht mij wel aan het denken. Wil ik alleen maar doneren als ik eenmaal overleden ben of als één van mijn familieleden het nodig heeft? Op zich is daar niets mis mee, maar ik, als gezonde jongen (even afkloppen) kan volgens mij veel meer betekenen voor de mensen die een transplantatie nú nodig hebben. En met die motivatie ben ik inmiddels ook bloeddonor. Waarvoor je overigens ook aan een aantal voorwaarden moet voldoen! Ik meld graag die ene die ik het meest typisch vind: Je mag géén bloeddonor worden als je in de periode 1 januari 1980 tot en met 31 december 1996 in totaal zes maanden of langer in het Verenigd Koninkrijk (hiermee bedoelen we: Engeland, Wales, Noord-Ierland, Schotland, het eiland Man en de Kanaaleilanden) bent geweest. Blijkbaar is er in die tijd in die omgeving de ziekte van Creutzfeldt-Jacob ontdekt. Mijn eerste gedachte was dat dit toch wel een beetje overdreven is, maar eigenlijk is het alleen maar een bevestiging dat wij in Nederland een fantastisch donorsysteem hebben waarin alle gevaren worden uitgesloten. Want een leven redden, dat moet je in je hebben en dat heb je ook in je.

Christiaan van der Kaaij

 

Elke avond het laatste nieuws uit Albrandswaard? Gratis abonneren!