Veiligheid en signalering op bouwplaatsen in Nederland

17 July 2024, 10:08 uur
Landelijk
mainImage

Op het gebied van veiligheid spelen de verkeersborden op bouwplaatsen een cruciale rol bij het voorkomen van ongevallen, zowel voor het personeel als voor de weggebruikers in de buurt van de werkzaamheden. De Nederlandse regelgeving op het gebied van veiligheid is strikt gereglementeerd om een veilige werkomgeving te garanderen. Met Seton.be kunt u uw bouwplaats beveiligen met borden die voldoen aan de strengste regelgeving. In dit artikel krijgt u een overzicht van de vereisten en de soorten veiligheidsborden, evenals het belang van de implementatie ervan op bouwplaatsen in Nederland.

Het belang van veiligheidsborden op bouwplaatsen
Ongeacht het type bouwplaats zijn er tal van potentiële risico's die op elk moment kunnen optreden. Verkeersborden helpen bij:

Het voorkomen van ongevallen en incidenten
De borden informeren over potentiële gevaren en risicogebieden in de buurt van de bouwplaats.

Wettelijke naleving
Het ontbreken van verkeersborden kan leiden tot sancties of zelfs de stillegging van een bouwplaats.

Het beschermen van het personeel
Zodat medewerkers zich bewust worden van de veiligheidsprotocollen en de maatregelen die moeten worden genomen bij een noodsituatie.

Operationele efficiëntie behouden
Voor een hoge productiviteit en het verminderen van ongevallen, maar ook om werkonderbrekingen te voorkomen.

Voorbeelden van borden op een bouwplaats

Weg afgesloten
Verplichting om rechts af te slaan
Werkzaamheden
Mobiele bouwplaats
Voertuigoversteekplaats
Omleiding
Inhaalverbod
Nederlandse regelgeving
Verschillende wetten en normen regelen de veiligheid op bouwplaatsen in Nederland, zoals:

Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet)
De verplichtingen van werkgevers zijn hierin vastgelegd. Ze hebben betrekking op arbeidsveiligheid en gezondheid, maar ook op het gebruik van passende veiligheidsborden.

Europese normen
De EN ISO 7010-normen definiëren de symbolen en kleuren die op de borden moeten worden gebruikt.

Regionale richtlijnen
Afhankelijk van de verschillende provincies kunnen er aanvullende of specifieke voorwaarden gelden op het gebied van veiligheid.

Verkeersborden op wegenbouwplaatsen in Nederland
Nederland plaatst veiligheid op wegenbouwplaatsen als een van haar prioriteiten. Partners en organisaties overleggen om de normen en praktijken inzake verkeersborden in Nederland te verbeteren, evenals de specifieke regelgeving voor de twaalf provincies: Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, etc.

Algemene regelgeving in Nederland
Europese richtlijn en opleiding
De richtlijn 2008/96/EG en de herziening 2019/1936 zijn essentieel voor de opleiding van verkeersveiligheidsauditoren.

Normen en specificaties
De Nederlandse normalisatiecommissie heeft bijgedragen aan de norm CEN/TS 16786 voor mobiele botsabsorbeerders. Rijkswaterstaat stelt standaardbestekken op, waaronder ook de visuele eisen voor verkeersborden.

Sessies en studies
Rijkswaterstaat organiseert opleidingen en sessies over de verkeersborden op bouwplaatsen tijdens Nederlandse wegcongressen. Rijkswaterstaat heeft ook studies uitgevoerd voor de integratie van verkeersborden in softwaretools voor verkeersmanagement.

Regionale aanpassingen in Nederland
Noord-Holland
Met het oog op de verbetering van de veiligheid en de doorstroming van het verkeer is recentelijk nieuwe regelgeving van kracht gegaan.

Categorisatie
De zes categorieën van bouwplaatsen blijven behouden en categorie 5B voor nachtwerk wordt geïntroduceerd.

Actieve modi
Aanpassingen voor het comfort en de veiligheid van voetgangers en fietsers.

Zichtbaarheid
Na elk weersvoorval wordt een dagelijkse inspectie van de verkeersborden uitgevoerd.

Snelwegen
De snelheid is beperkt tot 90 km/u voor kortdurende bouwplaatsen en vrachtwagens met botsabsorbeerders zijn verplicht.

Nieuwigheden
Installatie van LED-borden, longitudinale markeringen met lampen verwijderd, enz.

Overige provincies
Aanvullende bepalingen
De uitvoerder van de werkzaamheden is verantwoordelijk voor de verkeersborden en heeft voorafgaande toestemming nodig.

Normen en materialen
De bepalingen met betrekking tot materialen, afmetingen en verlichting van de verkeersborden zijn opgenomen in het Standaardbestek.

Aanvullende bepalingen
De technische voorschriften en aanvullende richtlijnen voor de verkeersborden op bouwplaatsen zijn opgenomen in de provinciale regelgeving.

Installatie van veiligheidsborden
De planning en uitvoering van de installatie van de borden moeten zorgvuldig en nauwkeurig gebeuren. Hoe gaat dat in zijn werk?

Risicobeoordeling
Bepaling van de benodigde borden na identificatie van de specifieke gevaren op de bouwplaats.

Strategische positionering
Plaatsing van de borden op een zichtbare en leesbare manier voor iedereen, vooral bij de ingangen van de bouwplaatsen, in de buurt van gevaarlijke zones en veiligheidsapparatuur.

Gebruik van duurzame materialen
De borden moeten worden gemaakt van materialen die bestand zijn tegen weersomstandigheden en de zware omstandigheden op de bouwplaats.

Opleiding van werknemers
Werknemers moeten worden opgeleid over de betekenis van de verschillende borden en de acties die moeten worden ondernomen in geval van een probleem.

Onderhoud en bijwerking
De borden moeten regelmatig worden geïnspecteerd om hun staat te controleren. De borden moeten worden vervangen als ze niet meer in goede staat zijn of afhankelijk van de veranderende omstandigheden op de bouwplaats.

Casestudies en goede praktijken
De volgende drie casestudies tonen aan dat een effectieve toepassing van veiligheidsborden belangrijk is en bijdraagt aan het goed functioneren van een bouwplaats:

Bouwplaats in Amsterdam
Tijdens de bouw van een winkelcentrum in Amsterdam werden veiligheidsborden gebruikt om:

Werkgebieden op hoogte aan te geven.
De verkeersroutes voor vrachtwagens te markeren.
De opslagzones voor gevaarlijke materialen aan te geven.
Duidelijke en zichtbare signalering leidt tot een significante vermindering van ongevallen op bouwplaatsen.

Renovatie van een historisch gebouw in Rotterdam
Vanwege de verzwakking van de structuur en de werkzaamheden op hoogte werden waarschuwings- en verplichte borden geïnstalleerd om de risico's te verminderen. Versterking van de opleiding en bewustwording van de gevaren heeft gezorgd voor een maximale begrip van de geïnstalleerde veiligheidsborden.

Uitbreiding van een weg infrastructuur in Utrecht
Tijdelijke veiligheidsborden werden geïnstalleerd als onderdeel van een snelweguitbreiding, om bestuurders en werknemers te informeren over de verschillende verkeerswijzigingen en werkzones. Verhoogde veiligheid voor minimale verstoringen.

Voordelen van veiligheidsborden voor bedrijven
Een optimaal gebruik van veiligheidsborden biedt vele voordelen:

Verhoging van uw reputatie
Klanten en dienstverleners geven aan dat een bedrijf dat veiligheid prioriteit geeft, positief wordt beoordeeld en zijn reputatie verbetert.

Naleving van de regelgeving op de bouwplaats
Niet-naleving van veiligheidsnormen kan leiden tot juridische sancties en boetes.

Kostenreductie
Hoe meer een bedrijf veiligheid prioriteit geeft, hoe minder ongevallen er zijn. Dit betekent minder werkonderbrekingen, medische kosten en vergoedingen. Projecten kunnen dus winstgevender zijn.

Verhoging van de betrokkenheid
Een veilige omgeving motiveert om zich in te zetten voor het bedrijf.

Ondertekening van contracten en partnerschappen
Naleving van veiligheidsnormen is een kwaliteitsgarantie en maakt het mogelijk om contracten en partnerschappen te ondertekenen, evenals nieuwe zakelijke kansen te benutten.

Conclusie
Essentiële elementen om de veiligheid van iedereen te garanderen, de borden op bouwplaatsen in Nederland helpen om tal van ongevallen te voorkomen, de werknemers en weggebruikers te beschermen, en de naleving van de regelgeving te waarborgen. Een effectieve implementatie van veiligheidsborden stelt bedrijven niet alleen in staat om aan de regels te voldoen, maar stelt hen ook in staat om hun imago te verbeteren, kosten te verlagen en talrijke zakelijke kansen te benutten. Met een investering in kwaliteitsborden zorgen bedrijven voor een veilige en productieve werkomgeving, evenals voor hun succes en klanttevredenheid. Het is belangrijk om de reikwijdte van de effectiviteit van veiligheidsborden niet te onderschatten. Nederlandse bedrijven moeten het belang begrijpen van een actieve inzet bij het implementeren van robuuste en effectieve veiligheidsmaatregelen. Dit draagt bij aan de bescherming van iedereen, evenals aan de duurzaamheid en reputatie van het bedrijf.