mainImage

Stewards en advies alleen te winkelen moeten drukte afweren

21 april 2021, 13:26 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld

Het advies van de overheid om vooral alleen te komen winkelen en de inzet van stewards moeten vanaf volgende week te grote drukte in de winkelstraten gaan voorkomen. Dat zegt voorzitter Eus Peters van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Er zijn ook afspraken gemaakt met eigenaren van commerciële parkeerplaatsen om spreiding van het winkelbezoek te stimuleren wanneer de versoepelingen van de coronamaatregelen per 28 april gaan gelden.

Voor de ingang van winkels komt een personeelslid voor de deur te staan die controleert wie er binnenkomt. Dat is verplicht voor winkels met meer dan tien medewerkers. "Het belangrijkste is dat klanten alleen komen, want zo creëren we ruimte", zegt Peters. Winkels kunnen volgens branchevereniging INretail niet op dat advies handhaven, omdat het geen verplichting is.

Kleine winkels mogen vanaf 28 april maximaal twee mensen per verdieping toelaten, voor grote winkels geldt een maximum van één klant per 25 vierkante meter. Stewards moeten toezien op de drukte in de winkelstraten. Ze ondersteunen de boa's en letten op groepsgroottes en of bezoekers een mondkapje dragen. Volgens de RND is het de bedoeling dat er straks ongeveer 1 steward per 25 winkelingangen actief is.

Met uitbaters van commerciële parkeergelegenheden zijn ook afspraken gemaakt. Zo komen er mogelijk goedkopere daluren op doordeweekse dagen, om bezoek te stimuleren. In het weekend wordt parkeren mogelijk duurder. Ook kunnen garages het aantal parkeerplekken op die drukkere dagen verkleinen, aldus de RND. Dit alles moet spreiding van het winkelbezoek bevorderen.


Door: ANP | Foto: ANP
Folders