We moeten niet naïef zijn over Facebook

mainImage
We moeten niet naïef zijn over Facebook

Arjan Lubach roept op om massaal Facebook te verlaten. Facebook overtreedt alle regels van privacy die we met elkaar stilzwijgend hebben afgesproken. Je moet toch eigenlijk niet willen dat je dag en nacht iemand om je heen hebt lopen die alles noteert wat je denkt en doet en daar ook bepaalde conclusies bij trekt.
Dat is wel wat Facebook doet en als je er zo over gaat nadenken is dat flink benauwend. En niet alleen Facebook maakt zich daar schuldig aan. Ook onder meer Google en in ons land nog in mindere mate Amazon doen er even hard aan mee.
Sec bekeken zou ik misbruik van gegevens afkeuren. Maar is het niet zo dat wij zelf willens en wetens van alles over onszelf delen? Hebben we zelf niet veel boter op ons hoofd en zijn we niet een beetje naïef om te denken dat wat we online delen privé blijft? Denk ook eens over de gratis apps die we downloaden op onze mobieltjes. Denk je nu echt dat de makers van de apps nobele wereldverbeteraars zijn die ons die apps gratis gunnen? Welnee! Als jij zo’n app download dan geef je de makers toestemming voor van alles. Om bijvoorbeeld je contacten in te zien. Om jouw gegevens te verzamelen. En misschien wel om te weten waarop jij allemaal zoekt op internet op je mobiel.
Die gegevens worden vervolgens allemaal doorverkocht aan derden die er gerichte marketing op verrichten. Die derden kunnen natuurlijk commerciële bedrijven zijn maar dat zijn ook politieke partijen die hun campagnes zo inrichten dat hun voorstanders zoveel mogelijk berichten van hun partij te zien krijgen.
We moeten niet naïef zijn over Facebook; het zit allang in ons dagelijks bestaan ingeworteld. Je moet er alleen rekening mee houden bij de berichten die je deelt. Dit bewust zijn is veel belangrijker dan zo’n onnozele actie om af te stappen van Facebook.
Zo, nu eerst even Facebook checken op nieuwtjes.

 

 


Foto: Digitaal Dagblad