Albrandswaards Dagblad | Wie betalen het leeg gebleven noodhospitaal Ahoy?
mainImage

Wie betalen het leeg gebleven noodhospitaal Ahoy?

23 mei 2020, 01:53 uur
Algemeen

Niemand weet wie de twee noodhospitalen bekostigt die eind maart in alle haast werden opgebouwd in het Rotterdamse Ahoy en Maastrichtse MECC. De bouw van de noodziekenhuizen werd niet gesteund door de andere zorginstellingen in de regio’s en daarom zeggen de zorgverzekeraars dat zij er niet voor betalen.

In beide noodziekenhuizen heeft geen patiënt gelegen. De kosten worden geschat op 14 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek van Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico voor Trouw, De Limburger en Vers Beton.

Voor het vergoeden van onvoorziene coronazorg stelden de zorgverzekeraars op 17 maart één voorwaarde: goedkeuring door het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (Roaz). In zowel Rotterdam als Maastricht werden de noodhospitalen gebouwd zonder steun van het overlegorgaan.

In Maastricht kwam de beslissing van het ziekenhuis Maastricht UMC om evenementenhal MECC om te bouwen, als een verrassing, zegt Jack Jansen, lid van het Roaz Zuid-Limburg en verantwoordelijk voor een ander coronacentrum in een Van der Valk hotel in Urmond. Bij de keuze om Ahoy om te bouwen tot noodhospitaal speelde mee dat de gemeente de huur toch al had betaald voor het afgelaste Eurovisie Songfestival.


Foto: Branding Toolkit - Iris van den Broek