mainImage

PvdD wil 'chemokar' terug in Rotterdam

21 augustus 2019, 15:04 uur
Algemeen

Inwoners van Rotterdam kunnen hun medicijnafval moeilijk kwijt, omdat de milieuparken lastig bereikbaar zijn en lang niet altijd open. Het gevolg is dat medicijnafval zich thuis ophoopt, stelt de Partij voor de Dieren, die vanaf nu aangescherpt wil zien dat volgens de Wet milieubeheer de gemeente verantwoordelijk is voor de inzameling van klein chemisch afval, waaronder medicijnafval zoals ongebruikte geneesmiddelen en injectienaalden.

‘’Op dit moment speelt er ook landelijk een discussie over de rol die apotheken kunnen spelen in het inzamelen van medicijnafval. Want die bevinden zich vaak op plaatsen waar inwoners makkelijk kunnen komen. Bovendien hebben apothekers veel kennis over medicijnen en beschikken zij over de faciliteiten om medicijnafval op een veilige manier tijdelijk op te slaan’’, aldus fractievoorzitter Ruud van der Velden van de PvD in Rotterdam.

De organisatie Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) – de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en apotheken – ziet daarom graag dat apotheken hun steentje bijdragen aan de inzameling van medicijnafval. Als voorwaarde stellen zij evenwel dat gemeenten het medicijnafval kosteloos komen ophalen.

Maar omdat de ‘chemokar’ al in 2013 in Rotterdam is afgeschaft, is het de PvdD onduidelijk hoe de inzameling van medicijnafval in Rotterdam actueel is geregeld. Raadslid Ruud van der Velden heeft daar nu vragen over gesteld aan het stadsbestuur.


Foto: Digitaal Dagblad
Folders