Albrandswaards Dagblad | Presentatie over het voedselbos

Presentatie over het voedselbos

mainImage

De Natuurvereniging Eiland IJsselmonde houdt op 14 februari een presentatie over voedselbossen in het NME centrum de Groene Draak aan de Kastanjelaan 27 in Ridderkerk. De presentatie wordt gegeven door Marly Bonten.
Marly doet onderzoek naar de toepassing van voedselbosgewassen en ontwikkelt producten van oogst uit het voedselbos. Op verschillende plaatsen in Nederland worden op dit moment voedselbosprojecten gerealiseerd. Niet alleen voor de ‘fun’ in recreatiegebieden maar voedselbossen worden ook gezien als mogelijk alternatief voor de gangbare agrarische productiemethoden.
 
Er is een groot aantal soorten gewassen geschikt om met elkaar in een voedselbos te worden aangeplant. Is het voedselbos eenmaal aangelegd dan heb je er op een klein beetje onderhoud na bijna geen omkijken naar. De producten uit een voedselbos zijn volledig biologisch geteeld. Dat wil zeggen zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen.

Voedselbossen leveren een grote bijdrage aan de biodiversiteit. Er kunnen heel veel verschillende dieren leven. Juist daardoor ontstaat er een soort natuurlijk evenwicht waardoor plagen door hun natuurlijke vijanden worden bestreden. De grote diversiteit aan insecten zorgt ook voor een goede bestuiving van de gewassen.

Voor de aanleg van een voedselbos is niet zoveel ruimte nodig. Kennis is wel belangrijk om te bepalen welke soorten bij elkaar kunnen. De oogst zal geen grote hoeveelheden per soort bevatten maar juist een grote verscheidenheid van verschillende producten. Het duurt zo’n vijf tot zeven jaar voor de productie op niveau is. Daarna kan het jarenlang een bijdrage aan een gezonde voeding leveren.

De lezing begint om 20.00 uur, de zaal gaat een half uur eerder open. De kosten zijn drie euro inclusief koffie. Voor jeugdleden is de toegang gratis. De presentatie is ook toegankelijk voor niet-leden.