Albrandswaards Dagblad | Politie krijgt ruim baan tegen groepsgeweld

Politie krijgt ruim baan tegen groepsgeweld

mainImage

Er komt in Rotterdam een integrale aanpak van groepsgeweld. De gemeenteraad heeft opdracht gegeven om de grenzen van de wet op te zoeken om te voorkomen dat er nog meer weerloze slachtoffers ‘’op laffe wijze in elkaar worden getrapt door agressievelingen die daarbij worden aangemoedigd door opjuttende omstanders’’, aldus de tekst van de motie.

‘’Het is de nachtmerrie van iedere oudere dat hun zoon of dochter hieraan ten prooi valt’’, aldus de fractie van Leefbaar Rotterdam, die geconstateerd heeft dat deze mishandelingen worden gefilmd en op internet worden geplaatst om het slachtoffer publiekelijk te vernederen.

Omdat die gewelddadige beelden tot grote maatschappelijke woede hebben geleid wil een meerderheid van de Raad nu dat de politie bij de aanpak gebruik maakt van verruimde wetgeving. Leefbaar kreeg bij zijn initiatief dit keer steun van vier (!) coalitiepartijen: VVD, CDA, CU-SGP en PvdA. En vanuit de oppositie stemden ook 50Plus en de PVV vóór deze drastische koers.

D66, GroenLinks, de Partij voor de Dieren en de moslimpartijen Nida en Denk vonden het allemaal zo erg niet en dat gold ook voor SP-fractieleider Aart van Zevenbergen, terwijl zijn partijgenoot Cicek daarentegen wel vond dat alles in het werk moet worden gesteld om deze verwerpelijke geweldsuitspattingen (aldus de tekst van de motie) met alle mogelijke middelen tegen te gaan.

Interessant is te weten waarom bijvoorbeeld een Partij voor de Dieren dan tegenstemt. ‘’Omdat de wet de wet is’’, aldus fractievoorzitter Ruud van der Velden, ‘’met de klacht van Leefbaar ben ik het vaak eens. Ook nu, want natuurlijk moet je kinderen niet in elkaar laten slaan. Maar ze slaan altijd zo door met hun teksten en dat gaat tegen staan.’’

De naam van de Leefbaarmotie: ‘weerzinwekkend roedelgedrag’. De VVD maakte er Leefbaar overigens op attent dat het roedel van hun gepikt was.