Albrandswaards Dagblad | Najaarsronde van maaien langs sloten en vijvers van start

Najaarsronde van maaien langs sloten en vijvers van start

mainImage
Najaarsronde van maaien langs sloten en vijvers van startDe gemeente Albrandswaard is gestart met de ‘najaarsronde’ van het maaien langs sloten en vijvers. Er wordt gemaaid vanaf de kant, met trekkers met een maaikorf erachter. Hiermee wordt het riet gemaaid. Er zal ook gewerkt worden vanuit kleine bootjes. Onderhoud is nodig om te voorkomen dat sloten en vijvers dichtgroeien en de doorstroming minder wordt.
De gemeente verwacht dat de najaarsronde dit jaar wat langer duurt dan normaal. Dit komt omdat de water- en oeverplanten in de uitzonderlijk warme zomermaanden enorm gegroeid zijn en er in die periode weinig onderhoud is uitgevoerd om vissterfte en botulisme zoveel mogelijk te voorkomen. Na het maaien worden de waterplanten en het riet in hopen op de kant gelegd. Deze blijven bewust een paar dagen liggen zodat waterdieren zoals kikkers en salamanders de kans hebben om uit het maaisel te kruipen.

De gemeente start nu ook met het ecologisch beheer van sloten en vijvers. Dat betekent dat niet alles gemaaid wordt en er delen van rietkragen blijven staan. Het riet dient voor knaagdieren en amfibieën als schuilplaats om te overwinteren.

Wie vragen heeft over de onderhoudswerkzaamheden, kan contact opnemen met de toezichthouder van de gemeente, Wilfred van Veldhoven, via telefoonnummer (010) 506 11 11.

 


Foto: Digitaal Dagblad