Kijk uit; het is weer tekentijd

mainImage
Kijk uit; het is weer tekentijd

Het is volop lente en iedereen gaat lekker de natuur in. Maar het is wel opletten, want de teken zijn weer actief. Deze kleine beestjes kunnen voor veel ellende zorgen. Daarom stelt Stichting Het Zuid-Hollands Landschap 10.000 tekenpassen beschikbaar om teken snel en veilig te kunnen verwijderen. Liefhebbers van de Zuid-Hollandse natuur kunnen de pas gratis aanvragen via: www.zhl.nl/tekenpas. Maar wees er snel bij, want op = op.
Zuid-Hollands Landschap vindt dat iedereen onbezorgd van de natuur moet kunnen genieten. Daarom stelt de natuurorganisatie gratis tekenpassen beschikbaar. Zo’n tekenkaart blijkt nog altijd een van de meest veilige manieren om een teek te verwijderen. Dankzij het handige creditcard-formaat is de tekenpas makkelijk mee te nemen. Bovendien heeft de pas een inkeping om zowel volwassen als jonge teken (nimfen) snel en soepel te verwijderen.
In de week van de teek van 16 tot en met 22 april brengen allerlei natuurorganisaties teken, tekenbeten en de risico’s van tekenbeten onder de aandacht. Veel mensen denken dat teken zich in bomen bevinden, maar dat is niet waar. Teken bevinden zich in het bos, park, hei, duinen of in de eigen tuin. Ze zitten in de buurt van bomen, struiken of hoog gras en dode bladeren. Het is altijd oppassen als je buiten bent.

Wie door een teek gebeten is, loopt u het risico op de ziekte van Lyme. Hoe langer de teek in de huid zit, des te groter de kans op deze infectieziekte. De nimf, de onvolwassen teek, is waarschijnlijk de belangrijkste overbrenger van deze ziekte. Ze zijn niet groter dan een speldenknop en vaak moeilijk te zien.

Mensen kunnen zichzelf het beste beschermen door gesloten kleding te dragen: lange mouwen en een lange broek. En wie buiten is geweest, moet altijd kleding en lichaam te controleren op teken. Teken en nimfen moeten zo snel mogelijk worden verwijderd met een pincet of met de tekenpas. Meer tips en informatie zijn te vinden op: www.zhl.nl/teek.

 


Foto: Digitaal Dagblad