Albrandswaards Dagblad | Kamer wil frauderende bankiers altijd voor de rechter

Kamer wil frauderende bankiers altijd voor de rechter

mainImage
Kamer wil frauderende bankiers altijd voor de rechter

Sjoemelende bankiers moeten in de toekomst standaard voor de rechter verschijnen. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dit regelen. Dat blijkt uit een rondgang van het tv-programma EenVandaag. Het is volgens de Kamerleden niet langer uit te leggen dat banken er nu vaak met een schikking van afkomen, zonder toetsing door een rechter. Ook de Raad voor de Rechtspraak staat achter het voorstel.

Onlangs maakte het Openbaar Ministerie bekend een schikking voor een recordbedrag van 775 miljoen euro te hebben getroffen met ING. De publieke verontwaardiging was enorm, vooral omdat de directie zich op geen enkele manier hoefde te verantwoorden voor grootschalige witwaspraktijken.

Tweede Kamerlid Michiel van Nispen (SP) wil dat banken zich voortaan altijd voor de rechter moeten verantwoorden. Hij komt volgende week met een voorstel om dit te regelen. Het idee is, dat de rechter, ook in het geval van een schikking, altijd het laatste woord heeft. Van Nispen: ,,Je kunt nu als groot bedrijf strafvervolging afkopen, zonder dat er een rechter aan te pas komt. Dat voelt heel onrechtvaardig. Daarom moet er wat ons betreft altijd een rechter inhoudelijk over de zaak oordelen.”

Bron: ANP

 


Foto: Digitaal Dagblad