Eric Gude onverwachts overleden

mainImage
Eric Gude onverwachts overleden

Op 64-jarige leeftijd is onverwacht Eric Gude overleden, de man die als creatief lid van het driekoppige droomteam in 1996 plannen ontwikkelde om de Van Nelle Fabriek in de Spaansepolder van een nieuw leven te voorzien. Hij voerde daarna de plannen ook uit.

Gude groeide op in Groningen, woonde korte tijd in Amsterdam en verhuisde met zijn bedrijf Property Conversion naar Rotterdam omdat de mentaliteit van dromen, denken, doen en doorzetten hem meer aansprak. Mensen die met hem samenwerkten roemen zijn mix van Groningse nuchterheid, Amsterdamse flair en Rotterdamse aanpak.

Hij woonde ook lange tijd in Rhoon en ook Albrandswaard profiteerde van zijn ideeën en enthousiasme. Zo richtte hij met Dirk van der Ent, Sylvia Pors, Harrij Mensinga en Evert van Kooij het gemeenschapsfonds op dat onder meer het initiatief nam voor de minibibliotheken en het Verhalenhuys. Daarnaast is hij als adviseur betrokken geweest bij het Albrandswaardse Dorpsbedrijf.

Gude ontwikkelde verder ook concepten voor herontwikkeling van onder meer het RDM-terrein te Rotterdam Heijplaat en de Havenkerk in Schiedam. Maar zijn ‘masterpiece’ was de Van Nelle Fabriek die hij ‘de prachtige dame’ noemde. Hij maakte zich ook sterk voor de voordracht van dit monument voor de werelderfgoedlijst van UNESCO. Die voordracht werd in 2012 ingediend en in 2014 beloond met de officiële toekenning.

 


Foto: Digitaal Dagblad