Albrandswaards Dagblad | Een boa met wapenstok of meer blauw in Rotterdam?
mainImage

Een boa met wapenstok of meer blauw in Rotterdam?

23 mei 2020, 01:31 uur
Algemeen

door Jan D. Swart

Jesse Klaver, fractieleider van GroenLinks in de Tweede Kamer, is maximaal bereid om te bepleiten boa’s te voorzien van pepperspray.

Welke voorwaarden hij straks bij de behandeling van dit nationale hot item aan die persoonlijke geste zal verbinden blijft ongewis en zal ongetwijfeld voorzien zijn van mitsen en maren, kort en goed: van een wapenstok wilde hij absoluut niet weten.

Klaver was vrijdagavond gast bij RTL (Beau) en de discussie betrof een primeur in Nederland: veertig tot vijftig jongens hadden op Hemelsvaartdag bij een blauwe hemel het gezag aan het strand van IJmuiden overgenomen en vielen vier onbewapende boa’s aan, met letsel tot gevolg.

Het getal 40-50 jongens werd genoemd door de burgemeester van IJmuiden-Velsen.

Klaver kreeg onmiddellijk boos de wind van voren van presentator Beau van Erven Dorens toen hij als reactie op het emotionele verhaal van de eveneens in de studio aanwezige Frank Dales, burgemeester van Velsen, niet snel genoeg bereid bleek handhavers aan een solide verdedigingsmiddel te willen helpen. ''Nee, geen wapenstok'', zei Klaver. 

In discussienood greep hij toen wel – ‘’als u mij mijn zin had laten afmaken, had u het gehoord ‘’ - naar de bereidheid tot het inzetten van pepperspray.

‘’Mag alleen gebruikt worden in een situatie één op één’’, verbeterde Dales hem, die – opmerkelijk voor een D66-er – de wapenstok weldegelijk propageerde. ‘’U heeft op de beelden gezien dat er gegeven moment aan het strand een opgeroepen politieman ten tonele verschijnt en dat hij de wapenstok in de lucht houdt. Dat ziet de groep en die groep spat uiteen.’’

Beau van Ervens Dorens 

Jesse Klaver heeft verder geen deel meer uitgemaakt van de discussie. Hij was compleet overruled door de D66-burgemeester van Velsen, maar ook door door de felheid van presentator Beau van Erven Dorens die aan de uitgenodigde boa’s vroeg of hij een avondje mocht meedraaien.

Zelfs de aanwezige Louis van Gaal koos partij voor de boa’s. Maar toen had hij het standpunt van AD-columnist Özcan Akyol nog niet gelezen. Want die schreef NOS-deugdelijk: ‘’Wie deze week makkelijk punten wil scoren, die moet het luidkeels opnemen voor de buitengewoon opsporingsambtenaar, beter bekend als de boa.’’

Beau van RTL4 deed dit wel. D66-burgemeester Dales van Velsen ook. Eerder in Rotterdam: fractieleider Karremans van de Rotterdamse VVD, en collega Eerdmans van Leefbaar Rotterdam. 

Rotterdam heeft een probleem

Rotterdam heeft ondertussen een groot actueel probleem, want ook burgemeester Aboutaleb ziet geen heil in het bewapenen van de buitengewone opsporingsambtenaren. En hij weet zich daarin gesterkt door de linkse meerderheid van de Rotterdams gemeenteraad, die zich komende donderdag digitaal moet uitspreken of het dus inderdaad makkelijk scoren is om boa’s gelijk te geven en te steunen.

Maar misschien is er toch nog een middenweg. Meer blauw. Het geld daarvoor moet het stadsbestuur dan wel halverwege de coalitieperiode uit de dikste portemonnee halen. Die beheert milieuwethouder Bonte. 

Scheelt een paar windmolentjes minder.