Albrandswaards Dagblad | De Kleijn zoekt medestanders voor aangifte

De Kleijn zoekt medestanders voor aangifte

mainImage
Leo de Kleijn (SP)

Leo de Kleijn, de oud-fractievoorzitter van de SP, heeft via een twitterbericht de eveneens voormalige raadsleden George van Gent (VVD), Jos Verveen (D66) en Dries Mosch (Leefbaar Rotterdam) opgeroepen om samen met hem aangifte te doen tegen inmiddels ex-wethouder Adriaan Visser, die afgelopen dinsdag aftrad omdat hij tegenover de pers gelekt had over een geheim document uit 2009 over het omstreden Schiekadeblok dat de stad miljoenen schade heeft opgeleverd.

''Misschien kunnen we samen aangifte doen tegen Adriaan Visser. Als ex-raadsleden die kritisch waren en allemaal (zoals nu blijkt) belazerd zijn# het zit me dwars’’, luidt de letterlijke tekst van De Kleijn. Hij reageert daarmee op de weigering van het stadsbestuur om naar de politie te stappen en de geheimhoudingsbreuk eerst intern te willen onderzoeken.

De eerste die er op twitter op heeft gereageerd is Dries Mosch met het antwoord: ''Is goed.” In een nadere reactie zegt hij: ''Ik schaamde me afgelopen week voor de politieke cultuur in Rotterdam. Het leek wel het Kremlin aan de Maas. Ik herkende de wegkijk-cultuur van vóór 2002. Het leek wel of Pim Fortuyn nooit heeft bestaan. Daar waar burgers voor de kleinste overtredingen de hoogste boetes krijgen, werd voor Adriaan Visser als de elite van Rotterdam nog de loftrompet gespeeld.’’

Jos Verveen, die vorig jaar uit de fractie van D66 werd gezet omdat hij tegen het aandeelhouderschap van de gemeente in het nieuwe voetbalstadion had gestemd, zegt zich te gaan beraden.''’Hangt af van het standpunt van George van Gent, de oud-nestor van de raad. Ik weet alleen dat ook hij behoorlijk kritisch is over dat Schiekadeblok.”

''Dat ben ik’’, zegt George van Gent. ''Ik vind daarom de suggestie van Leo de Kleijn wel leuk. Daarom heb ik die ook geretweet. Maar ik vind het als oud-raadslid ongepast om aangifte te doen. Wat niet wegneemt dat het een zuur onderwerp is. Bovendien is het erg stom van de gemeente op om zoveel onderwerpen geheimhouding te plakken. Ik las vroeger wel eens geheime stukken en dan dacht ik: ik ga toch eens aan iemand vragen wat er nu zo geheim is. Zelfs over grondprijzen deed het OBR altijd heel spastisch. Bespottelijk.’’