Albrandswaards Dagblad | Cursus filmacteren in Theater het Kruispunt

Cursus filmacteren in Theater het Kruispunt

mainImage

Theater het Kruispunt biedt i.s.m. de Filmacteerschool een cursus filmacteren aan. 

Leer alles over film acteren
Filmacteren vraagt om andere kwaliteiten dan theateracteren. De camera is immers het publiek dat vlak voor je zit en daar pas je je spel op aan. Voor een filmacteur is het vooral belangrijk een rol geloofwaardig neer te zetten. Of het nu een speelfilm, soap of docudrama is, het belangrijkste is dat het niet alleen echt lijkt maar ook echt is. Hiervoor krijg je in de lessen een aantal handvatten aangereikt. 

In tien lessen wordt gewerkt aan:

Je persoonlijke acteerkwaliteiten. We gaan dieper in op het spelen met subtekst (wat denk je, wat zeg je, wat toon je in alleen beeld), timing en doseren van emoties. Dit doen we met speloefeningen, opnemen en terugkijken.

Genres en speelstijlen
We onderzoeken verschillende genres en bijbehorende speelstijlen en bezoeken de film Baantjer.

Filmmaken
We maken een korte film. In dit maakproces werken we aan spanningsopbouw en structuur van een scene, het ontwikkelen en vertellen van een verhaal, proberen verschillende genres en speelstijlen uit en maken een uiteindelijke keus.  De laatste lessen gaan we draaien, waarbij we ingaan op de taken en verantwoordelijkheden op de set. De film krijg je via WeTransfer opgestuurd. De première is in Theater het Kruispunt, compleet met bubbels en rode loper.

Door wie
De cursus wordt gegeven door de Barendrechtse filmmakers Danny Bliek en Yvonne van der Haven. In 2017 wonnen zij het 48HourFilmProject Eindhoven en is hun korte film Voor je valt vertoond op FILMAPALOOZA in Seattle. In 2018 werden ze tweede met hun korte Western Alles begon toen. Zij hebben ruime ervaring in het trainen en begeleiden van filmacteurs. Het groepsproces, vertrouwen in elkaar en een persoonlijke begeleiding met gerichte opbouwende feedback zijn in de lessen de basis.

Voor wie
Deze cursus is geschikt voor iedereen vanaf 18 jaar. De cursus is voor spelers die al een basiscursus gevolgd hebben. Acteurs die de basis niet gevolgd hebben kunnen meedoen bij aantoonbare ervaring.

Data:
Di. 07-05 - Di. 14-05 - Di. 21-05 - Di. 28-05 - Di. 04-06 - Di. 11-06 - Di. 18-06 - Di. 25-06 - Di. 02-07 –  Di. 09-07 

Tijd: 19:30-22:00 

Locatie: Theater het Kruispunt 

Kosten: € 395,- NB de cursus gaat alleen door bij voldoende aanmeldingen, minimaal 6 personen. Er is plek voor maximaal 10 personen.

Aanmelden kan via www.theaterhetkruispunt.nl/filmacteren

Meer over Danny Bliek en Yvonne van der Haven 
Danny Bliek volgde de opleiding Theater en nieuwe media en was filmer bij o.a. de Rockacademie, de Dansacademie, Het Scapino Ballet, het RO theater, Het Klokhuis en MTV. Als programmamaker en regisseur maakt hij al ruim 20 jaar kindertelevisie voor het Sophia kinderziekenhuis en is hij de bedenker van de speelfilms Het Geheim van Sophia. 

Yvonne van der Haven volgde haar opleiding aan de Theaterschool Amsterdam. Zij schrijft scenario’s en regisseert. In haar regie is het uitgangspunt altijd de kwaliteit van de spelers. Daarbij daagt ze spelers uit het onderste uit de kan te halen en zichzelf te laten zien. Ze heeft inmiddels tientallen korte films gemaakt en doet de regie bij het Geheim van Sophia. Ze volgt een opleiding tot scenarioschrijver op de ScriptAcademy.