Allochtone agenten vaker 'in de problemen'

23 October 2019, 18:34 uur
Algemeen
mainImage
De vorige nieuw beëdigd Rotterdamse agenten. Opvallend wit. Eerdmans (inzet) weet waarom.

Dat er vorige week zo weinig niet-westerse nieuwe agenten in Rotterdam zijn beëdigd – een vaststelling op basis van deze foto en uiterlijk – heeft op twitter een uitgebreide variatie aan meningen veroorzaakt. Joost Eerdmans, de fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, verwijst voor de oorzaak vandaag naar het onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie in 2017.

Daarin staat: ‘’Agenten, douaniers en marechaussees met een migratie-achtergrond zijn relatief vaker betrokken bij omkoping en andere integriteitsschendingen. Zij zijn extra kwetsbaar, omdat in hun doorgaans uitgebreide familie- en kennissenkring relatief vaker criminelen rondlopen die hen actief benaderen. Tijdens screeningen van personeel is onvoldoende aandacht geweest voor hun sociale herkomst.’’

Het onderzoek kreeg destijds uitgebreid aandacht van De Volkskrant en Eerdmans heeft dat vandaag op zijn twitter-account volledig herhaald. Het is geen misselijk oordeel. Uit het rapport blijkt dat rechtshandhavers met een migratieachtergrond bij politie, douane, marechaussee en FIOD oververtegenwoordigd zijn bij integriteitsschendingen.

‘’Binnen de politie is bij 40 procent van dit soort zaken iemand met een migratieachtergrond betrokken, terwijl deze groep slechts 7 procent van het personeelsbestand uitmaakt. In absolute getallen gaat het om zeker 19 zaken onder 4.500 agenten met een migratieachtergrond’’, aldus De Volkskrant, zelf citerend uit het bijna historische rapport.

De betrokkenheid van agenten met een migratieachtergrond hangt volgens het WODC samen met de grote sociale netwerken in de familie- en kennissenkring waarvan zij deel uitmaken. ‘’Gezien de relatief grote betrokkenheid van sommige etnische groepen bij (georganiseerde) criminaliteit, is de kans dat functionarissen met een migratieachtergrond in hun grote netwerk iemand kennen uit het criminele milieu groter dan onder autochtone functionarissen.’’

Hierbij speelt ook een rol dat criminele organisaties de overheid niet langer mijden. Zij zoeken actief contact met rechtshandhavers. Dienders met een migratieachtergrond ‘’lopen een verhoogd risico om vanuit de georganiseerde criminaliteit te worden benaderd.’’ Hun dubbele loyaliteit, aan hun sociale contacten en aan de werkgever, wordt dan op de proef gesteld.