Albrandswaards Dagblad | Unieke beelden van de bevrijding opgedoken

Unieke beelden van de bevrijding opgedoken

Aan het eind van de oorlog beschikte de hobbyfilmer J. Vaartjes nog over enkele filmrolletjes die hij gebruikte om de vreugdevolle intocht van het Canadese leger en de aftocht van de Duitse troepen vast te leggen. Hij filmde vooral in de wijk Kralingen.

Die beelden zijn terecht gekomen in het Stadsarchief van Rotterdam waar de Barendrechtse filmarchivaris Bas Romeijn ze ontdekten. Omdat hij al eerder op basis van oud-particulier filmmateriaal documentaires maakte over de oorlogstijd in Rotterdam, heeft hij ook dit materiaal onderhanden genomen. Na de beeldrestauratie heeft hij, via archieven en deskundigen, achtergrondinfo verzameld en aan de hand hiervan de commentaartekst geschreven. Hiermee monteerde hij het geluidspoor dat door gebruik van geluiden en muziek de indruk wekt dat óók het geluid in 1945 is opgenomen. Zo kunnen de kijkers van nu een mooi idee krijgen van de sfeer van toen.

De heer Vaartjes filmde onder andere op de Voorschoterlaan, de Oude Dijk, bij de Hoflaankerk, Korte Kade, Goudsesingel, Jan Vermeersingel, Oostzeedijk en de Lusthofstraat. Ook toont het beelden van dodenherdenkingen en tot slot de viering van Koninginnedag op 31 augustus die uiteraard in het tekenstond van de bevrijding.