Albrandswaards Dagblad | ‘Uit de oude doos’ (31)

‘Uit de oude doos’ (31)

img
img
Het RTM-tramstation

In het Albrandswaards Dagblad is met grote regelmaat een foto ‘uit de oude doos’ te zien. Veelal een plaat uit het ‘zwart-witte’ verleden van Rhoon en Poortugaal. Deze foto en tekst zijn afkomstig van Fotocollectie CAO, Historisch Collectief Charlois.

Op de eerste foto ziet men het RTM tramstation waar het treintje stopte voor als men op reis ging naar de stad of de eilanden. Eerst waren het stoomtreinen en later de diesel locs.

De trein stond bekend als het Moordenaartje omdat er menig fataal ongeluk is gebeurd met deze trein. Veel mensen onderschatten de snelheid van de trein en de niet zo korte remweg. Ook waren er toen nog veel plaatsen waar men het spoor zomaar kon oversteken.

Het tramstation en de uitspanning werden uitgebaat door Bas de Reus (tweede foto). Hij had ook een kleine speeltuin naast het spoor staan. In vroeger jaren werden er hier ook bijvoorbeeld bieten en andere producten op weg naar hun bestemming ingeladen. Zoon Cees van Bas De Reus heeft over zijn jeugd vanuit zijn beleving en op een leuke manier een boek geschreven. Op 2 maart is hij aanwezig in het Witte Huys in Rhoon om met belangstellenden te praten over zijn boek.