Culinair pareltje tussen het groen aan de Rhoonse Koedood

9 July 2018, 11:34 uur
Uitgaan
mainImage
Digitaal Dagblad
Culinair pareltje tussen het groen aan de Rhoonse Koedood

Zomaar een culinair pareltje; verborgen tussen het groen aan de Rhoonse Koedood. Restaurant Thai Flavours van Ward Pieters en Phon Chuenchit is een bezoekje meer dan waard. Heerlijk en vooral vers eten en bij goed weer op het terras ook nog eens in een echte Thais aandoende sfeer.

De taakverdeling tussen beide heren is duidelijk; Phon is de chef-kok en Ward doet de rest. ,,De zaak is van ons samen’’, aldus Ward lachend, ,,maar Phon is de baas.’’ Phon heeft dan ook zijn hele leven in de horeca gewerkt terwijl Ward uit de Audiovisuele wereld in en rond Hilversum komt.

Vijf jaar geleden is het begonnen aan de Koedood. In het huis van de ouders van Ward. ,,Ik ben toen gestopt als zzp-er en samen hebben we  de schouders eronder gezet. Eigenlijk zijn we begonnen als een soort van catering voor feestjes en zo. Maar het groeide steeds meer uit, ook omdat ik uit een familie kom van echte lekkerbekken. En Phon kan heel goed koken dus werd het hier steeds drukker. We noemen het nu maar een heel langgerekt pop-up restaurant.’’

Het restaurant is geopend tot en met oktober, want van begin november tot eind april volgend jaar geeft Phon unieke vierdaagse kookcursussen in Thailand. ,,Deze kookcursus wordt in klein verband gegeven met maximaal acht deelnemers. Je verblijft in een lodge met eigen tweepersoonskamer met douche en toilet en leert om zelf je ingrediënten lokaal uit de natuur te halen en waar nodig op de lokale markt te kopen. Vervolgens leer je om er een heerlijke maaltijd mee te bereiden om daarna gezellig samen te dineren.’’

De kookcursus in de natuur helpt je volgens Ward om producten goed te leren herkennen en in te schatten. ,,Je leert echt traditioneel Thais koken met de juiste smaakbalans. Dat laatste moet je trainen en daarom is het goed om een paar dagen achter elkaar te koken en niet ‘effe een cursusje van twee uur’ te volgen. Op deze manier leer je zo’n acht Thaise gerechten ook echt te maken.’’

De kookcursus wordt gegeven in Phayao, het district waar Phon zijn jeugd doorbracht. Hij groeide op te midden van de natuur en de rijstvelden. Tot zijn twaalfde had hij nog nooit een supermarkt gezien. Alles werd door het gezin zelf verbouwd, gevist, gejaagd of samen met zijn twee kleine zusjes bij elkaar gezocht uit de natuur. Die ervaring, in combinatie met de gedegen opleiding die hij van zijn twaalfde tot en met zijn negentiende jaar bij zijn oom mocht volgen in een groot restaurant bij Co Samet eiland, heeft hem gemaakt tot de kok die hij nu is.

Het restaurant is behalve op maandag de hele week open van 17.00 tot 22.00 uur. Vanwege het beperkte aantal tafels en parkeerplaatsen is reserveren een ‘must’. Iedere dag haalt Phon de ingrediënten vers uit de winkel. Ward: ,,Want uit de natuur halen kan hier in Nederland natuurlijk niet. En we hebben alleen een vriezer voor de loempia’s, de ijsblokjes en voor het ijs voor het dessert.’’

Wat er niet kan, is à la carte eten. Phon bereidt iedere dag voor de gasten een voorgerecht, vervolgens vier hoofdgerechten met daarbij witte rijst en tot slot een zoet achterafje. Maar met speciale wensen wordt natuurlijk wel rekening gehouden. Er is volgens chef-kok Phon altijd wel tijd en ruimte om ook deze gasten, bijvoorbeeld mensen met een speciaal dieet of vegetariërs, van een goede maaltijd te voorzien.

Het restaurant is te vinden aan de Koedood 35 in Rhoon en het telefoonnummer is 06-47397040.