Wout van Aert 2e bij WK-tijdrijden, Dumoulin 10e

25 September 2020, 18:32 uur
Sport
mainImage
ANP

Wout van Aert was een van de uitblinkers in de Tour de France en gold als een van de favorieten voor de wereldtitel tijdrijden in het Italiaanse Imola. De Italiaan Filippo Ganna was vrijdag echter te sterk voor de renner van Jumbo-Visma, die teleurgesteld was over het zilver. "Maar ik kon niet sneller en het verschil is heel groot. Dus een tweede plaats is iets waar ik tevreden mee moet zijn."

Ganna, die de Tour niet reed, was over ruim 31 kilometer 26 seconden sneller dan de Belg, die ook zondag in de wegwedstrijd bij de favorieten behoort. "Ik ken het parcours nog niet, we gaan het verkennen. Dan zal ik meer weten, maar ik kijk er wel naar uit."

Tom Dumoulin kon zijn goede optreden in de tijdrit van vorige week in de Tour de France op het WK geen vervolg geven. De Limburger van Jumbo-Visma eindigde op de tiende plaats. "Ik wist al na een paar minuten dat het hem niet ging worden. Ik had gewoon geen goede benen. Dit was een slechte tijdrit", concludeerde Dumoulin.

Hij gaf over een kleine 32 kilometer 1 minuut en 14 seconden toe op de winnaar, de Italiaan Filippo Ganna. Dumoulin was eerder wereldkampioen tijdrijden in 2017 en veroverde ook een keer zilver (2018) en brons (2014).

"Ik heb alles gegeven, maar ik houd er een klotegevoel aan over", vertelde Dumoulin. "Het zal de vermoeidheid van de Tour zijn, ik zou geen andere reden weten. Zondag gaan we opnieuw zien hoe het gaat, dit geeft geen zorgen voor die dag. Een wegwedstrijd is een heel andere inspanning. Dit hoeft niet per se iets te betekenen."

Jos van Emden, de andere Nederlandse deelnemer, werd teleurstellend 21e. "Het was moeilijk om een ritme te vinden in het begin met wind tegen", zei Van Emden. "Het is een kwestie van werken. Ik denk dat de Tourrenners echt in het voordeel zijn, omdat zij op de terugweg door kunnen schakelen. Dat lukte mij niet. Het was zeker geen slechte tijdrit, maar ik heb ze ook beter gereden."