Voetbalsters op de drempel van WK-finale

2 July 2019, 14:42 uur
Sport
mainImage
ANP

Het WK is al geslaagd, maar de Nederlandse voetbalsters zijn nog niet verzadigd. De 'Leeuwinnen' van bondscoach Sarina Wiegman staan op de drempel van de finale. "We hebben er heel even heel erg van genoten dat we voor het eerst naar de Spelen gaan. Maar ik proef op geen enkele manier verzadiging, we willen nu ook heel graag winnen van Zweden", zegt Wiegman. "Want dat levert ook weer iets heel moois op."

Voorafgaand aan het WK waren de verwachtingen al hooggespannen. Als kampioen van Europa werd Oranje tot de outsiders voor de wereldtitel gerekend. "Dat gaf wel wat druk", bekent Vivianne Miedema. Dat was ook te zien in de groepsfase, waarin heel wat speelsters worstelden met de druk en met zichzelf. Oranje bleef weliswaar winnen, maar kreeg wel heel wat kritiek op het matige spel over zich heen, iets waar sommige speelsters moeite mee hadden. Zo zei Daniëlle van de Donk dat het allemaal best wat minder mag en riep Sherida Spitse dat ze "schijt" heeft aan zulke verhalen.

"We zijn nu zichtbaar, dat betekent dat er heel veel aandacht is voor ons", zegt Wiegman. "Dat brengt ook kritiek met zich mee. Heel veel mensen hebben nu een mening over ons. Dat is alleen maar hartstikke goed, want dat betekent dat we gezien worden en goed presteren. We praten er ook met elkaar over. De speelsters moeten zulke dingen links laten liggen, wat mij betreft lezen ze zo min mogelijk wat er over ze geschreven wordt."

Hoewel het spel lang niet altijd goed en overtuigend was, staan de voetbalsters na vijf zeges in Frankrijk nu wel in de halve finales van het WK, met al een olympisch ticket voor Tokio 2020 op zak. "We speelden aanvankelijk niet zo goed, maar we pakten wel negen punten in de groep en zitten nu bij de laatste vier", zegt Miedema. "Dus je kan wel zeggen dat we weer in dezelfde flow zitten als twee jaar geleden op het EK." Toen rekende Oranje in de kwartfinale af met Zweden, woensdag de tegenstander in Lyon. "Het wordt een strijd tussen twee gelijkwaardige teams. Ik zie geen favoriet", aldus Wiegman. "Zweden behoort al jarenlang tot de wereldtop. Wij zijn daar naartoe gegroeid."

Naar verwachting zitten woensdag zo'n 50.000 toeschouwers op de tribunes van het Parc OL, de thuishaven van Olympique Lyon. Wiegman: "Ik ben hier al een keer geweest om naar Shanice van de Sanden te kijken in de Champions League. Als bondscoach heb ik genoten van de ambiance. We hebben in Canada al eens voor 55.000 mensen mogen voetballen, dus dat is niet helemaal nieuw voor de meeste speelsters. Ik verwacht dat het een enorm mooie avond wordt."


Door: ANP