Vitesse verslaat Feyenoord via twee doelpunten Openda

3 October 2021, 19:00 uur
Sport
mainImage
ANP

Feyenoord heeft verzuimd te profiteren van de eerste nederlaag dit seizoen van Ajax. De ploeg van trainer Arne Slot ging zelf ook onderuit, bij Vitesse: 2-1. Loïs Openda maakte beide doelpunten voor de thuisclub, die in de blessuretijd van bijna 15 minuten twee spelers kwijtraakte met rode kaarten.

Feyenoord begon aan het duel in de wetenschap dat het de achterstand op koploper Ajax, dat eerder op de middag verloor van FC Utrecht, kon terugbrengen tot 1 punt. De Rotterdammers lieten zich echter aftroeven door Vitesse, dat zowel in de eerste als tweede helft al snel scoorde. Openda profiteerde in de 7e minuut van een fout van Marcos Senesi. De Argentijnse verdediger treuzelde zo lang met het wegschieten van de bal dat Openda ertussen kon komen. De Belg omspeelde keeper Justin Bijlow en schoof de bal in het doel: 1-0.

Senesi moest zich halverwege de eerste helft vanwege een blessure laten vervangen. Zijn vervanger Lutsharel Geertruida ging direct na rust onder de bal door, waardoor Openda wederom alleen voor Bijlow kwam te staan. Opnieuw bleef de aanvaller koel.

Openda zette Vitesse zo voor de tweede keer op voorsprong, nadat Guus Til in de 29e minuut de gelijkmaker had ingekopt. De middenvelder maakte op aangeven van rechtsback Marcus Pedersen zijn zesde doelpunt van het seizoen, waarmee hij nu alleen de topscorer van de Eredivisie is.

Nadat Openda binnen een halve minuut na rust voor de 2-1 had gezorgd, moest Feyenoord opnieuw in de achtervolging. Luis Sinisterra liet al snel een grote kans op de gelijkmaker liggen. De Colombiaan kon vrij inschieten, maar raakte de bal maar half.

Met de gepasseerde aanvoerder Jens Toornstra en spits Cyriel Dessers als invallers ging Feyenoord in het laatste halfuur op jacht naar de 2-2. Tyrell Malacia was daar het dichtste bij met een van richting veranderd schot, dat in de handen van keeper Jeroen Houwen belandde. Aan de andere kant voorkwam Bijlow met een knappe reflex dat Openda een hattrick maakte. In de blessuretijd van bijna een kwartier moesten Matús Bero (twee keer geel) en Thomas Buitink (direct rood) van het veld, maar met negen man hield Vitesse stand.