Verbijsterde Ten Hag blijft zijn vriend Overmars steunen

9 February 2022, 22:51 uur
Sport
mainImage
Digitaal Dagblad

Trainer Erik ten Hag was verbijsterd toen Marc Overmars hem zaterdagavond vertelde dat hij vertrekt bij Ajax na een langdurige periode van ongewenst gedrag tegenover vrouwelijke collega's. "En dat ben ik eigenlijk nog steeds", vertelde hij woensdag na de ruime zege op Vitesse (5-0) in de kwartfinale van de KNVB-beker. "Het raakt me heel erg diep. Ja, ik wist het dus al voor het duel van zondag met Heracles. Ruim een dag voor het persbericht."

"Mijn gedachten zijn in de eerste plaats bij de vrouwen die dit hebben ondergaan", zei Ten Hag die Overmars altijd een vriend noemde. "En die vriendschap is er nog steeds. Natuurlijk steun ik hem nog steeds. Dat lijkt me vanzelfsprekend."

Ten Hag herkent zich niet in het beeld dat het grensoverschrijdende gedrag van Marc Overmars kon gedijen binnen de cultuur die bij Ajax heerst. "Dat gaat me te ver", zei hij. "Dit is maar één zaak. Ik kom niet zo vaak op de ArenA. Maar op De Toekomst, waar we trainen, heb ik nooit iets gemerkt. Het gaat me veel te ver om nu te zeggen dat Ajax een vrouwonvriendelijke club is."

"Het is niet alleen Ajax", benadrukte Ten Hag. "Gisteren is er volgens mij een Kamerlid om soortgelijke redenen afgetreden", doelde hij op Gijs van Dijk van de PvdA. "Het gebeurt helaas overal. Het gebeurt in heel veel organisaties. En de voetballerij is een spiegel van de maatschappij."

Ten Hag kreeg zaterdag een aangeslagen Overmars aan de lijn. "En ik was totaal verrast", zei hij. "Hij heeft me echt overvallen. Natuurlijk heb ik mezelf de vraag gesteld of ik niet iets had kunnen opmerken. Ik heb die film wel afgedraaid. Ik heb ook nog veel vragen. Er zijn nu veel aannames. Er worden conclusies getrokken. Maar alle feiten kennen we niet, ook vanwege privacyredenen."

Ten Hag vormde de afgelopen vier jaar een succesvolle tandem met Overmars. Samen maakten ze van Ajax een club die zich kan meten met de Europese subtop. Ten Hag staat nog tot het einde van volgend seizoen onder contract bij Ajax. Maar misschien heeft het vertrek van de directeur voetbalzaken wel invloed op zijn toekomstplannen.

"Ik vind het totaal ongepast om daar nu naar te vragen", antwoordde hij. "Ik heb er nu nog niet eens over nagedacht hoe we op korte termijn onze organisatie moeten neerzetten. Dit nieuws moet eerst bij ons landen. De spelers hebben het goed opgepakt. We hebben maandag uitgebreid met ze gesproken. Ook onze directeur Edwin van der Sar was daar bij. We hebben een sterke groep. Ik heb genoten van de manier waarop we Vitesse verslagen hebben."


Door: ANP