Tuchtcommissie kan Overmars levenslang schorsen

8 February 2022, 16:51 uur
Sport
mainImage
ANP

Het Instituut Sportrechtspraak (ISR) gaat onderzoeken of Marc Overmars zich voor een tuchtcommissie moet verantwoorden. De vertrokken directeur voetbalzaken loopt dan het risico dat hij voor levenslang geschorst wordt en geen functies meer in het Nederlandse voetbal mag uitvoeren. Die straf zou niet gelden voor werkzaamheden in het buitenland.

Sportclubs zijn in Nederland verplicht misstanden bij het ISR te melden. Die afspraken zijn gemaakt met alle sportbonden, dus ook met de KNVB. Onderzoeken naar misstanden in de sport staan onder leiding van aanklagers die in het dagelijks leven vaak als officieren van justitie werkzaam zijn. Zij beschikken over een team van bijna dertig onafhankelijke onderzoekers.

Ajax maakte zondagavond bekend dat de samenwerking met Overmars per direct is beëindigd. Volgens de landskampioen heeft hij gedurende een langere periode grensoverschrijdende berichten aan meerdere vrouwelijke collega’s gestuurd.

Voor zover bekend is er nog geen aangifte tegen Overmars gedaan. Als dat nog wel gebeurt, kan er een strafrechtelijk onderzoek naar de oud-profvoetballer worden opgestart. "Bij ernstige delicten nemen we altijd contact op met politie", vertelt directeur Henk van Aller van het ISR. "Als zij onderzoek doen, dan stoppen wij even in de meeste gevallen."

Ajax heeft het grensoverschrijdende gedrag van Overmars nog niet aan het ISR gemeld. "Maar ik heb begrepen dat dit snel gaat gebeuren", stelt directeur Van Aller.

Bij de KNVB zijn het vorige kalenderjaar tachtig meldingen binnengekomen over grensoverschrijdend gedrag in het gehele voetbal. Volgens een woordvoerster van de voetbalbond ging het vaak om verbale intimidatie, pesten, machtsmisbruik en seksuele intimidatie. Ze kan niet zeggen hoe vaak er sprake was van seksuele intimidatie.


Door: ANP