Treurnis bij Sparta groter dan vreugde bij Feyenoord

31 October 2021, 18:58 uur
Sport
mainImage
Orange Pictures
Geetruida kan z/m geluk niet op. Sparta rouwt.

door Piet Ocks

Zelfs de meest fervente Feyenoord-fans waren het erover eens: de derby verdiende geen winnaar. Maar toch: in de allerlaatste minuut was het invaller Cyriel Dessers, die uit een hoekschop van Orkun Kökcü de 0-1 vond: laag in de lange hoek.

De treurnis bij Sparta was groter dan de vreugde bij Feyenoord, of misschien waren zelfs ook die gevoelens in evenwicht op het uitverkochte Kasteel, waar geen van beide partijen echt recht had op de zege. De derby was en bleef van de eerste minuut tot in blessuretijd in evenwicht, waardoor beide partijen zich allang hadden verzoend met een punt. Tot de corner in de slotminuten, waarin zelfs doelman Maduka Okoye hat antwoord moest schuldig blijven op de inzet van Dessers.

Het verschil tussen de als vierde en als zeventiende gerangschikte ploegen was op het veld nauwelijks zichtbaar. Beide ploegen deden niets voor elkaar onder. Ook daarom had Feyenoord-trainer Arne Slot er lange tijd een hard hoofd in. "We waren niet in staat om heel veel kansen te creëren, dan ga je er niet vanuit dat je de winnende uiteindelijk nog maakt. Dat-ie dan toch nog valt, is voor ons heel prettig en voor Sparta heel zuur. Maar het zou prettiger geweest zijn als we de wedstrijd eerder naar ons toe hadden kunnen trekken, al kregen we weinig kansen. En dat had heel veel te maken met de uitstekende manier waarop Sparta ons bestreed."

Opvallend was dat trainer Henk Fraser een basisplaats voor Giannis Masouras had ingeruimd, waardoor Mohammed Osman op de bank belandde. Dirk Abels keerde na een schorsing terug als middenvelder ten koste van Laurent Jans en kreeg Emanuel Emegha de voorkeur boven Vito van Crooij in de spits. Bij Feyenoord keerde Alireza Jahanbakshsh terug in de basis voor Fredrik Aursnes.

Pas na bijna een half uur was het Bryan Smeets, die met een afstandsschot de eerste poging ondernam. Zijn inzet eindigde evenwel recht in de handen van Feyenoord-doelman Justin Bijlow. Even later werd een uithaal van Alireza Jahanbakshsh over getikt door doelman Maduka Okoye, zoals Bijlow de inzet van Adil Auassar op identieke wijze onschadelijk maakte.

De enige echt uitgespeelde kans van de wedstrijd kreeg Bryan Linssen even na rust op aangeven van Luis Sinisterra. Feyenoords spits stuitte venwel op de goed uitgekomen doelman Okoye. Maar verder... nauwelijks kansen van beide kanten. Of het zou de diagonale uithaal geweest moeten zijn van Sven Mijnans, die voorlangs afgleed.

“Verder hebben we niets weggegeven,'' kon Arne Slot dan ook concluderen. ''Dat is nog niet zo eenvoudig, maar dat hebben we heel goed gedaan. Ik ben ook heel blij dat we niet gefrustreerd zijn geraakt. We hebben geloof gehouden tot het einde. Gebaseerd op het aantal kansen is het dan ook niet onverdiend dat 'ie dan nog valt.”

Matchwinnaar Cyriel Dessers, die een klein half uur voor de wedstrijd binnen de lijnen kwam: '' We hebben superhard gewerkt en de dingen gedaan die we moesten doen. Mensen zullen Sparta misschien onderschatten, maar zo werkt het niet en zeker niet in derby's. Deze drie punten zijn heel belangrijk voor ons."

"Dit is een grote teleurstelling'', vond Sparta-trainer Henk Fraser, die zijn ploeg toch een groot compliment gaf voor de manier waarop Sparta zich tegen Feyenoord teweer had gesteld. "De organisatie deden de spelers fantastisch. De bereidheid was groot. De Sparta-supporters gingen door onze beleving en passie achter ons staan. De teleurstelling en de frustratie zijn daarom groot. Maar meer dan een punt had er niet in gezeten."

Opstelling Sparta: Maduka Okoye, Giannis Masouras, Bart Vriends, Tom Beugelsdijk, Mica Pinto; Sven Mijnans, Dirk Abels, Adil Auassar, Bryan Smeets; Emanuel Emegha (84. Vito van Crooij), Lennart Thy (79. Mario Engels).

Opstelling Feyenoord: Bijlow; Pedersen (83' Geertruida), Trauner, Senesi, Malacia; Toornstra (61' Aursnes), Til, Kökcü; Jahanbakhsh (83' Nelson), Linssen (66' Dessers), Sinisterra.