22 December 2019, 01:36 uur
Sport
mainImage
Orange Pictures
Hij speelde maar een paar minuten mee, maar was de gangmaker van het feest na afloop: Abdallah Aberkane

door Piet Ocks

De drie punten die Sparta overhield aan de 3-0 zege op AZ voelden op Het Kasteel als zes. Niemand die Sparta had voorzien als winnaar tegen de gedeelde koploper, maar de snelle rode kaart voor doelman Marco Bizot - al na vijf minuten na zijn overtreding op Ragnar Ache buiten het strafschopgebied - na een fraaie pass van Adil Auassar, reduceerde AZ tot tien man. En dat was in feite al het breekpunt. Rody de Boer moest de doelman moest vervangen ten koste van middenvelder Dani de Wit en Sparta voelde zich op slag de sterkste.

Dertien minuten later knalde Adil Auassar vanaf zo'n 25 meter de bal prachtig in de korte hoek achter invaller-doelman Rody de Boer (1-0).
Tien minuten later maakte Bryan Smeets het Sparta-feestje nog groter. Attent snoepte de Limburger de bal af van AZ-verdediger Jordy Clasie om vervolgens doelman De Boer te omspelen en de bal in het lege doel te tikken voor de 2-0.

Na rust ging Sparta door. Abdou Harroui raakte een minuut na rust de lat en even later miste Ragnar Ache nog twee reële kansen. Maar nadat Jordy Clasie in het strafschopgebied Bryan Smeets omver had gelopen kon scheidrechter Blom niet anders beslissen dan een strafschop toe te kennen. Halil Dervisoglu velde het vonnis over AZ vanaf de stip. 'Toen was de wedstrijd definitief op slot,'' had ook trainer Henk Fraser gezien.

Sparta kon zich daarna zelfs bij vlagen galleryplay veroorloven. Met fraaie, voor AZ onterende combinaties, werd de suprematie aangetoond, waartegen de Alkmaarders niets konden inbrengen. Ineens was Sparta wel in staat tot goed positiespel, hetgeen AZ tot wanhoop moet hebben gebracht. En zelfs kon Sparta het zich permitteren om Abdallah Aberkane te laten debuteren. AZ moest derhalve een prachtige eerste seizoenshelft in mineur afsluiten en staat weer met beide benen op de grond.

Waar een samenwerkingsverband al niet goed voor is...

Opstelling Sparta: Harush; Abels (87. Aberkane), Vriends, Mattheij, Faye; Auassar, Harroui (84' Veldwijk), Rigo, Smeets; Ache, Dervisoglu (77'Rayhi).