24 February 2024, 23:11 uur
ANP
De teleurstelling bij Sparta (links) en de vreugde bij NEC.

door Piet Ocks

Jeroen Rijsdijk noemde het zuur, de nederlaag die Sparta leed bij NEC. Zuur, omdat Sparta zeker na rust, waarin zijn ploeg de beste kansen miste, de lakens uitdeelde. ‘’We hebben NEC na rust weggespeeld,’’ zo oordeelde Sparta’s trainer het krachtsverschil ietwat aangedikt.

Zoals Sparta trouwens ook voor rust diverse goede mogelijkheden kreeg, maar de kopbal van Tobias Lauritsen, die NEC-doelman Cillissen fraai redde, werd in de rebound door Koki Saito gemist.

Daar stond tegenover dat Nick Olij na een kwartier voor het eerst redding moest brengen op een schot van Dirk Proper, dat snoeihard naar de hoek dreigde af te gaan. Het spelbeeld was in die periode echter wel in het voordeel van NEC. Het waren uiteindelijk twee pegels vanaf zo’n twintig meter die Sparta de das omdeden. De eerste in de 32ste minuut. Een vrije trap van Dirk Proper verdween fraai in de bovenhoek (1-0). En vier minuten herhaalde Calvin Verdonk dat kunststukje: 2-0.

Tien minuten na rust had Mito dé kans op de 1-2 op aangeven van Lauritsen. Zijn schot ging echter over. En even later was het opnieuw Saito, die goed inkopte, maar weer was het  Cillessen die redde. Zoals Sparta’s Japanse linkerspits opnieuw in de slotfase opnieuw geen geluk kende, toen hij zijn inzet van de ene naar andere binnenkant van de paal zag ketsen, waarna doelman Cillessen de bal pardoes in zijn handen zag eindigen.

Zo maakte Sparta een pas op de plaats en zag de ploeg de achterstand op NEC verder oplopen. Al moest NEC-verdediger Calvin Verdonk later erkennen:  ‘’Wij zijn in de tweede helft goed weggekomen.''

‘’Na rust waren we dominant,’’ had ook Sparta-doelman Nick Olij geconstateerd. ‘’Er had meer voor ons in gezeten en niet alleen na rust, ook in de eerste helft kregen we genoeg kansen.’’

‘’We zijn te onzorgvuldig met de kansen omgesprongen,’’ moest ook Jeroen Rijsdijk vaststellen. ‘’We kregen genoeg kansen, maar ze allemaal laten liggen.’’ Waarmee NEC-trainer Rogier Meijers het volmondig eens was. ‘’In de eerste helft hebben wij gedomineerd met twee goede goals, maar na rust zijn we goed weggekomen.’’

Opstelling Sparta: Nick Olij, Saïd Bakari (88. Rayvien Rosario), Bart Vriends (46. Rick Meissen), Mike Eerdhuijzen, Djevencio van der Kust, Metinho (74. Pelle Clement), Shunsuke Mito (74. Charles-Andreas Brym), Joshua Kitolano (90. Hamza el Dahri), Tobias Lauritsen, Arno Verschueren, Koki Saito.