Sparta nog lang niet op orde: 1-1 tegen NAC

mainImage
Orange Pictures
Danzell Gravenberch bejubelt zijn doelpunt

door Piet Ocks

Er zal nog het nodige geschaafd moeten worden voordat Sparta klaar is voor het nieuwe seizoen. Gezien de matige vertoning tegen eerstedivisionist NAC (1-1) is de ploeg nog lang niet op orde. Weliswaar heeft de verdediging met nieuwkomer Tom Beugelsdijk voor de vertrokken Jurgen Mattheij niet aan kracht hoeven inboeten, maar vormt de van Ajax overgekomen doelman Benjamin van Leer de nodige vraagtekens.

Op de lijn bewees hij zijn mannetje te staan, zoals bij een knal van Robin Schouten, dat hij keurig uit de kruising tikte, maar hij toonde zich onzeker bij hoge voorzetten vanaf de vleugels.

In aanvallend opzicht lijkt Sparta evenwel het vertrek van Halil Dervisoglu, Ragnar Ache en Patrick Joosten niet te kunnen compenseren. Weliswaar mag de jongeling Emanuel Emegha als een talentvolle spits worden gezien, maar het is de vraag of hij al in staat zal zijn zich wekelijks te manifesteren. Maar dat geldt ook voor het krachtmens Danzell Gravenberch, die al na vier minuten de score opende door een vlotte aanval met een schot in de verre benedenhoek af te ronden (1-0).

Daarentegen deed Lennart Thy beduidend minder van zich spreken, al moet gezegd dat hij verre van gelukkig was met zijn onnauwkeurig aangespeelde passes. Daarbij stond hij voorin vaak geïsoleerd in het door trainer Henk Fraser geliefde 4-4-2 systeem. De aanvoer van de zijkanten (Abdou Harroui en Mohamend Rayhi) was schaars, terwijl hij moeite heeft een tegenstander uit te spelen.

Desondanks was Gravenberch nog een tweede treffer nabij, maar hij zag zijn inzet naast gaan en even later schoot Abdou Harroui in kansrijke positie eveneens net naast. Emegha kreeg in de 64ste minuut zelfs nog de beste mogelijkheid, maar hij stuitte op doelman Nick Olij.

Pas in de slotfase deed NAC van zich spreken. De Bredanaars drongen aan en kregen nog grote kansen. Benjamin van Leer redde eerst nog knap op een inzet van van Robin Schouten en kopte Roger Riera uit een corner op de lat. Acht minuten voor tijd mikte Robin Schouten bij de tweede paal de 1-1 langs de vergeefs graaiende Van Leer. Ook de laatste echte kans van de wedstrijd was voor NAC, toen Sydney van Hooijdonk een vrije trap net naast de kruising krulde.

Opstelling Sparta: Van Leer; Fortes, Beugelsdijk, Vriends, Faye; Harroui, Smeets (46' D. Duarte), Auassar, Rayhi; Thy (84' Abels), Gravenberch (56' Emegha).

Onder: Tom Beugeldijk