Sparta naar finale play-offs na penaltyserie tegen FC Utrecht

4 June 2023, 21:15 uur
ANP

Sparta Rotterdam staat in de finale van de play-offs voor een plaats in de tweede voorronde van de Conference League in het nieuwe seizoen. De ploeg van trainer Maurice van Steijn verloor voor eigen publiek van FC Utrecht (0-1), maar nam uiteindelijk de strafschoppen beter dan de bezoekers uit de Domstad.

Sparta won donderdag de uitwedstrijd met 1-2. Daardoor moesten strafschoppen de beslissing brengen op het Kasteel. Adil Auassar miste een penalty voor de thuisploeg. Doelman Nick Olij was de gevierde man bij Sparta. Luuk Brouwers en Mike van der Hoorn wisten hem niet vanaf elf meter te passeren.

FC Twente is komende donderdag en zondag de tegenstander van Sparta in de eindstrijd van de play-offs voor Europees voetbal. Die club was in twee duels veel te sterk voor sc Heerenveen. FC Twente zegevierde zondag met 4-0, na een zege van 1-2 in Friesland.

Sparta was lang sterker dan FC Utrecht op een volgepakt Kasteel. Maar Younes Namli en Tobias Lauritsen raakten de paal. En Vito van Crooij zag zijn treffer afgekeurd. Scheidsrechter Jochem Kamphuis oordeelde na het bestuderen van de beelden dat Shurandy Sambo even voor het doelpunt op een voet van Othmane Boussaid was gaan staan.

FC Utrecht kreeg nauwelijks kansen, maar kwam in de 80e minuut wel op voorsprong. Nick Viergever, oud-speler van Sparta, trof doel na een voorzet van Sander van de Streek.

Sparta miste in de verlenging de geblesseerd uitgevallen Lauritsen. Toch kreeg de thuisploeg in de extra tijd de beste kans. Maar verdediger Hidde ter Avest werkte een inzet van Joshua Kitolano met enig geluk nog net uit het doel. Hij trapte de bal via de paal weer het veld in.

Uiteindelijk was doelman Olij de held voor het thuispubliek. "Nickie in Oranje", zongen de fans hun doelman nog lang toe.