Sparta lijdt eerste nederlaag van het seizoen bij AZ

17 September 2023, 18:56 uur
Sport
mainImage
ANP

AZ is net als PSV en FC Twente na vier wedstrijden nog zonder puntenverlies in de Eredivisie. De Alkmaarders van coach Pascal Jansen wonnen in eigen huis met 2-0 van Sparta en hebben 12 punten. Sparta leed zijn eerste nederlaag en blijft op 8 punten staan.

Dani de Wit opende de score in de 18e minuut. Vangelis Pavlidis maakte een minuut later de tweede treffer voor de thuisploeg.

AZ begint donderdag aan de Conference League met een wedstrijd tegen Zrinjski Mostar, de kampioen van Bosnië en Herzegovina.

De Alkmaarders begonnen de wedstrijd met Mayckel Lahdo. Ernest Poku zat daardoor op de bank. Hij viel in de tweede helft in. Bij de Rotterdammers keerde Pelle Clement terug in de basis.

Sparta startte goed met een schot van Koki Saito waar doelman Mathew Ryan redding op moest brengen, Daarna was het toch vooral AZ dat de aanval zocht. Na een pass van Sven Mijnans werd De Wit vrijgespeeld. Hij schoot hard in de rechterkruising raak.

De spelers van coach Jeroen Rijsdijk waren nog niet bijgekomen van de treffer, toen lag de bal er alweer in bij doelman Nick Olij. De Wit verlengde de voorzet van Alexandre Penetra en Pavlidis draaide weg en schoot raak.

De Alkmaarders kregen daarna nog tal van kansen op de derde treffer. Een rake kopbal van De Wit werd wegens buitenspel afgekeurd. Een schot van Myron van Brederode ging naast en ook Mijnans en invaller Jens Odgaard schoten nog op het doel van Olij. Die liet zich echter geen derde keer passeren.

Met twaalf doelpunten voor en slechts twee tegen staat AZ in de Eredivisie net achter koploper PSV dat nog een iets beter doelsaldo heeft.