25 August 2019, 20:33 uur
Orange Pictures
Rache (l) schoot Sparta één minuut naar de top van de eredivisie.

door Piet Ocks

Even, heel even, om precies te zijn één minuut, was Sparta virtueel koploper van de eredivisie. Na de openingstreffer van Ragnar Ache (na zeven minuten) stond Sparta fier op kop. Amper een minuut later stond de ploeg van trainer Henk Fraser weer met beide benen op de grond, nadat Iliass Bel Hassani de 1-1 door een kluwen van spelers langs doelman Tim Coremans had gemikt. Uiteindelijk moest Sparta genoegen nemen met 2-2, waardoor de koppositie (voorlopig) uit het zicht is verdwenen.

Kansen kreeg Sparta, zeker in de eerste helft, in overvoed, maar verzuimde weer op voorsprong te komen. Bart Vriends en Adil Auassar (beiden met het hoofd) deden kansrijke pogingen, maar Xavier Mous redde met moeite op de kopbal van Vriends en die van Auassar passeerde de doelman wel, maar werd van de doellijn gehaald. Ook na rust kregen Halil Dervisoglu en Bryan Smeets twee goede kansen, maar beide schoten verdwenen naast het doel. Lennart Thy kon een PEC-uitbraak wel tot treffer promoveren (2-1).

Met Joël Piroe (voor Ache) en wat later Lars Veldwijk (voor Lassane Faye) wilde Henk Faser de gelijkmaker forceren. Tot teleurstelling van Veldwijk stond hij, ondanks blaren op beide hielen, niet in de basis. ''In de laatste tachtig minuten scoorde ik driemaal. Als ik dit het hele seizoen volhoud, kan ik tevreden zijn. Dan komen ik zeker tot vijftien doelpunten. Want ik ben fit, ik zou liever meer minuten krijgen,'' aldus de wens van Sparta's spits, die nog steeds in onderhandeling is over een mogelijk vertrek.

De komst van Lars Veldwijk leverde uiteindelijk toch het gewenste resultaat op. Op aangeven van Bryan Smeets scoorde hij snel na zijn invalbeurt de 2-2 en kreeg zelfs nog de kans op 2-3, maar zijn schot gleed voorlangs af. In blessuretijd schoot Joël Piroe nog vol op de paal. ''We hebben veerkracht getoond en bij vlagen goed gespeeld,'' loofde Henk Fraser zijn ploeg. ''En we zijn nog steeds ongeslagen. Maar er komt een fase,'' zo realiseert Sparta's trainer zich ook, ''dat we punten moeten sprokkelen.'' Desondanks prijst hij zich vooralsnog gelukkig met  de derde plaats in de eredivisie.

Opstelling Sparta: Coremans, Abels, Vriends, Mattheij, Faye (78. Veldwijk); Harroui, Auassar (51. L. Duarte), Smeets, Rayhi, Ache (60. Piroe), Dervisoglu.