30 March 2024, 22:07 uur
ANP
De Belg Verschueren bejubelt z'n openingstreffer

door Piet Ocks

Een ongekende weelde op Het Kasteel, waar Sparta met liefst 4-0 Fortuna S., een belangrijke concurrent voor de negende plaats, versloeg. Sparta kortom schoot uit z’n slof met vier treffers. ‘’Onze beste wedstrijd tot dusver,’’ jubelde trainer Jeroen Rijsdijk dan ook terecht na afloop.

Sparta maakte vanaf de start al de bedoelingen duidelijk met een salvo aan schoten, ingeleid door een uitblinkende Metinho, die de voorkeur kreeg boven Jonathan de Guzmán. Hij besloot een fraaie actie met een pass op Arno Verschueren, wiens schot werd geblokkeerd, zoals ook de rebound van Shunsuke Mito.

Nochtans was het wachten op de openingstreffer van Sparta, die na 28 minuten op naam kwam van Arno Verschueren. Een hoekschop van Pelle Clement kopte de Belg van nabij onberispelijk in: 1-0. Vlak voor rust een identieke situatie. Een corner van Clement belandde opnieuw op het hoofd van Verschueren, maar de reeds geklopte doelman Michael Verrips werd op de doellijn gered door Cordoba.

Even na rust was er echter geen houden aan voor de Limburgse doelman. Koki Saito vond na een snelle combinatie Djevencio van der Kust, die Tobias Lauritsen bereikte. De Noorse spits rondde vervolgens koelbloedig af: 2-0. Mito maakte even later gebruik van zijn snelheid, maar zag zijn inzet net naast gaan.

Beide Japanners lieten trouwens een prima indruk achter. Zowel Koki Saito, die zijn schuiver ook voorlangs zag afglijden, als Shunsuke Mito lieten zich gelden op Het Kasteel, waar tevens Metinho de nodige indruk maakte. ‘’Hij verdient een acht,’’ zo loofde oud-Sparta-trainer de middenvelder.

Zoals ook Djevencio van der Kust zich regelmatig liet gelden. De vaak verguisde verdediger was dicht bij zijn eerste treffer voor Sparta, maar hij zag doelman Verrips zijn inzet onder de lat weg tikken. Uit de daaropvolgende hoekschop was Fortuna’s doelman wel kansloos bij een kopbal van Lauritsen, maar bracht Sierhuis op de doellijn redding.

Toch vond Lauritsen zijn tweede treffer na een fout in de verdediging van Fortuna (3-0) en gaf hij in blessuretijd ook nog een assist op Camiel Neghli, die met een droge knal in de bovenhoek de 4-0 inschoot.

Dankzij de zege doet Sparta weer mee in de jacht op een play-offs ticket. Sparta staat nu op een negende plaats en gaat daarmee Fortuna voorbij. Dinsdag treedt Sparta in een midweekse speelronde aan tegen Vitesse in Arnhem.

Opstelling Sparta: Nick Olij, Saïd Bakari, Bart Vriends (65. Rick Meissen), Mike Eerdhuijzen, Djevencio van der Kust; Metinho, Arno Verschueren, Pelle Clement; Shunuske Mito (65. Camiel Neghli), Tobias Lauritsen, Koki Saito (83. Jonathan de Guzmán).