Smitshoek: kennismaking met blindenvoetbal

20 May 2018, 14:20 uur
Sport
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Voor de eerste maal in deze regio is op het complex voetbalvereniging Smitshoek in Barendrecht zaterdagmiddag een voetbalclinic van de gehandicapten sport voor blinden en slechtzienden gehouden. Ook hierin het belang om mensen met een (visuele) handicap de mogelijkheid te geven om gewoon lekker te kunnen sporten.

Op dit moment is er geen blindenvoetbalaanbod in Nederland. Iets waar Gehandicaptensport Nederland in samenwerking met de KNVB in de toekomst verandering in wil brengen. Daarom organiseren zij een blindenvoetbaltraining om te laten ervaren wat voor aantrekkelijke en uitdagende sport het is.

Blindenvoetbal is een Paralympische sport die in Nederland nog weinig bekendheid heeft. Het is speciaal ontwikkeld voor mensen met een visuele beperking, maar geschikt voor iedereen omdat je met een afgeplakte skibril op speelt. Blindenvoetbal (internationaal Football 5-a-side genoemd) wordt gespeeld door een team van vier veldspelers met een visuele beperking en een doelman die wel mag zien. Het spel wordt gespeeld met een bal met belletjes die in het doel van de tegenstander moet verdwijnen. Elk team heeft een coach die de spelers assisteert bij het bepalen van hun positie. Het speelveld is een stuk kleiner dan bij een gewoon voetbalveld en aan de zijkanten is er een boarding waardoor de bal nooit uit kan gaan.