Skûtsjes varen uit voor SKS-kampioenschap

4 August 2018, 11:07 uur
Sport
mainImage
Digitaal Dagblad
Skûtsjes varen uit voor SKS-kampioenschap

De skûtsjes varen weer uit. Veertien schepen gaan vanaf vandaag de strijd aan op de Friese wateren voor het SKS-kampioenschap. SKS staat voor Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (Centrale Commissie Skûtsjesilen).

Skûtsjesilen dateert van de negentiende eeuw. Het komt neer op wedstrijdzeilen met oude vrachtschepen, platbodems om turf, mest en andere lading tot bij de boerderijen te brengen. Als er weinig werk was werden er zeilwedstrijden georganiseerd. De schipper haalde dan alle huisraad uit zijn schip en ging de sportieve strijd aan met andere broodschippers.

Aan het SKS-skûtsjesilen wordt al jarenlang deelgenomen door een vast aantal van veertien skûtsjes die elk een stad of dorp vertegenwoordigen. De authentieke schepen moeten snel en wendbaar zijn met aan het roer ervaren schippers die kunnen omgaan met alle omstandigheden op het water.

Het SKS kampioenschap is voor de schipper die zo weinig mogelijk punten bijeen heeft gesprokkeld. Het eindklassement wordt berekend na een serie van elf wedstrijden.

Friesland telt sinds 1981 twee kampioenschappen met skûtsjes. Naast dat van de SKS zijn er ook de Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen (Open Friese Kampioenschappen Skûtsjesilen). Dit IFKS, dat 18 augustus begint, is voor particulieren die een eigen skûtsje bezitten en dus niet uit een oude schippersfamilie komen.

Bron: ANP