Op basis van een eigen onderzoek zegt Follow the Money (FTM) te weten dat Boudewijn Poelmann, als hoogste baas van de Postcodeloterij, druk heeft gezet op de Stichting Doen om garant te staan voor de in totaal 20 miljoen sponsorgeld die Feyenoord ontving van energieleverancier Qurrent als shirtsponsor. Volgens FTM is hiermee sprake geweest van verboden belangenverstrengeling, omdat Poelmann betrokken is bij Feyenoord.
‘’Anonieme bronnen, vragen opwerpen, veel ‘zou’, geen enkel punt is aantoonbaar. Vanwaar deze poging tot karaktermoord op iemand die met passie een betere wereld dichterbij probeert te brengen?’’, vraagt de woordvoerder van Boudewijn Poelmann zich af onder het artikel van Follow The Money.
Volgens FTM was het destijds voor het jonge Qurrent op het moment van het aangaan van het contract met Feyenoord ongewis of het zijn verplichtingen wel zou kunnen nakomen. Vandaar de dekking van Stichting Doen.
‘’De bijdrage aan beneficiënten wordt bepaald door een onafhankelijke Raad van Commissarissen binnen de loterij-governance’’, aldus de officiële reactie van Doen. ‘’Feyenoord had ook de mogelijkheid om voor andere partijen te kiezen. Poelmann heeft geen belangen bij deze overeenkomst gehad. Hij is toehoorder bij de Raad van Toezicht van Doen, heeft geen stem in Doen en zit niet in het bestuur.’’
Qurrent is aan het einde van vorig jaar verkocht aan Greenchoise. Omdat Qurrent zijn verplichtingen aan Feyenoord is nagekomen, gaat pas aan het einde van het lopende seizoen de naam van de energieleverancier van de shirts af. Volgens FTM zou de naamsvermelding eerder minder dan meer stroomafnemers hebben opgeleverd.
‘’Het doel is altijd vergroting van de naamsbekendheid geweest. Inzake Feyenoord is gekozen voor de massa. Qurrent is daarmee een landelijk bekende speler geworden, waardoor er diverse geïnteresseerde partijen waren om het bedrijf over te nemen. Tevens is de Kuip op groene energie overgegaan, wat een enorme impact heeft’’, aldus het commentaar van de woordvoerder van Boudewijn Poelmann.
Door: ANP, FTM, Stichting Doen