Rusland hoopt dat droom een vervolg krijgt

7 July 2018, 10:56 uur
Sport
mainImage
Digitaal Dagblad
Rusland hoopt dat droom een vervolg krijgt

Eigenlijk hadden de Russen niet verwacht op het WK in eigen land de groepsfase te zullen overleven. Dat het nationale voetbalelftal zaterdag in Sotsji de kwartfinale tegen Kroatië speelt is misschien wel meer dan een droom die uitkomt.

Kansloos lijkt Rusland bovendien niet in de ontmoeting in de olympische stad van de Winterspelen van 2014. De Kroaten, oppermachtig in de groepsfase, worstelden zich na een moeizame achtste finale pas na strafschoppen langs Denemarken. Dat Rusland vanaf de stip Spanje versloeg was een regelrechte sensatie.

De wedstrijd in Sotsji is 's avonds om 20.00 uur. Eerder op de dag (16.00 uur) spelen in Samara Zweden en Engeland tegen elkaar.

Ruim drie miljoen mensen hebben gisterenvond de Belgische voetballers zien stunten tegen Brazilië. België bereikte, met een eindstand van 1-2, voor de tweede keer in de WK-historie de halve finales. De middagwedstrijd tussen Frankrijk en Uruguay (2-0) werd gezien door bijna 1,4 miljoen mensen. Ook Frankrijk gaat door naar de halve finale.

Met nog twee kwartfinales te spelen, is nu al duidelijk dat de wereldtitel voor de vierde keer op rij naar een Europees land gaat. Na de uitschakeling van Uruguay (door Frankrijk) en Brazilië (door België) zitten alleen nog Europese landen in het toernooi. De winnaars van Zweden - Engeland en Rusland - Kroatië voegen zich in de halve finales bij Frankrijk en België. De laatste keer dat de vier halvefinalisten allemaal uit Europa kwamen, was bij het WK van 2006 in Duitsland (Portugal, Frankrijk, Duitsland en Italië).

In 2010 was Zuid-Amerika met Uruguay vertegenwoordigd in de halve finales. Uruguay verloor daarin van het Nederlands elftal (3-2). Op het WK 2014 stonden twee Zuid-Amerikaanse landen in de halve finales: Argentinië en gastland Brazilië. De Argentijnen bereikten de finale door Oranje (dat derde werd) via strafschoppen te verslaan, Brazilië moest een historisch zware nederlaag incasseren tegen Duitsland (1-7).

De Duitsers klopten Argentinië in de finale met 1-0 en zorgden er daarmee voor dat de wereldkampioen voor de derde keer uit Europa kwam, na Italië in 2006 en Spanje in 2010.

Bron: ANP