Rotterdam en Den Bosch speelsteden WK handbal voor vrouwen 2025

5 April 2023, 15:57 uur
Sport
mainImage
ANP

Het WK handbal voor vrouwen in 2025, dat Nederland en Duitsland samen houden, krijgt steeds concreter vorm. De organisatie heeft Rotterdam en Den Bosch als de Nederlandse speelsteden aangewezen.

Ahoy wordt de speellocatie in de Maasstad en de Maaspoort de speelhal in de Brabantse hoofdstad. Dortmund, Stuttgart en Trier zullen de speelsteden zijn in Duitsland. De finaleronde zal worden afgewerkt in Ahoy, waar twee speelvelden komen. De capaciteit voor het hoofdveld ligt op 9000 toeschouwers.

Het betreft het 27e WK handbal voor vrouwen. Nederland was eerder gastheer in 1971 en 1986. Duitsland organiseerde de wereldtitelstrijd al drie keer: in 1965, 1997 en 2017.

Het Nederlands handbalverbond NHV gaf in 2012 wegens geldproblemen de organisatie van het EK voor vrouwen nog terug, maar voor dit WK zijn de financiën op orde, zei verbondsvoorzitter Roel Goffin bij de 'kick-off'. De totale kosten worden begroot op 9 á 10 miljoen euro. Het NHV brengt 500.000 euro in. De leden van de bond hebben de afgelopen jaren hun bijdrage geleverd via de contributie. "De leden hebben daar destijds mee ingestemd. Het geld is er, de bond loopt geen enkel risico’’, aldus Goffin.

Het Nederlands vrouwenteam veroverde in december 2019 voor het eerst in de historie van het handbal de wereldtitel. Op het WK van 2017 won Oranje brons en zilver was de uitkomst van het WK in 2015. Ook op EK’s was het team succesvol met zilver in 2016 en brons in 2018. Het team nam ook deel aan de Olympische Spelen van 2016 (vierde) en 2021 (vijfde)

Hoewel de handbalsters op de afgelopen grote toernooien geen medaille wisten te behalen, is het team inmiddels zo populair dat de wedstrijden in eigen land vrijwel altijd uitverkocht zijn. "Handbal is de meest veelzijdige en spectaculaire sport ter wereld", meent voorzitter Goffin. "Wij zijn de laatste jaren heel wat treetjes op de ladder omhoog gegaan in prestaties. Zeker de handbalsters, maar de mannen timmeren ook goed aan de weg. Handbal verdient dit podium.’’

 


Door: ANP